Започна XII Национален събор на овцевъдите. Събитието се продължава до неделя, 26 май край Петропавловския манастир. Агри.БГ е медиен партньор.

По традиция съборът започна с джумалите от пазаржишкото село Калугерово, които изпълниха своя традиционен магически танц за плодородие, богата реколта и късмет за всички. А след това поляните край Петропавловския манастир бяха огласени от красивите гайдарски мелодии на прочутия оркестър „101 каба гайди“. 
 

Събитието откри Симеон Караколев с думите: 

“На фермерите пожелавам преди всичко сила, за да може да продължите напред. А на потребителите да ценят българския вкус и продукти, произведени от фермерите, които са вече на изчезване”.

 

От своя страна зам.-министър Иван Капитанов каза: 

“Животновъдството е изключително труден сектор, но той не е само професия. Това е тежък труд и отдаденост. Ние от Министерство на земеделието ще продължим да подкрепяме този сектор като един от основните. По отношение на подпомагането ще продължим подкрепата с всички инструменти - както с национални средства, така и с европейски”.

Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на овче и козе продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“. Тази година организаторите връчват и премиум знак на топ фермерите, произвеждащи своята продукция. Конкурсът се провежда в 7 категории и отличава земеделци, произвеждащи продукт от 100% свое производство.

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета мога да се видят на събора. Тази година съборът прие и още няколко нови госта - двугърба камила, лама, алпака и други екзотични животни.

В дните до 26 май ще се състоят атрактивни състезания за стрижба на овце, коне-тежковози, както и традиционната надпревара за най-тежък коч.