Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във Враца направи спешна проверка на два сигнала за нерегламентирано пръскане с химикали, които биха могли да убият пчелите.

Мор на пчели в Плевенско – за четвърта година подред

Инспекторите от БАБХ са сезирани за територията на село Чирен от кмета на населеното място Дилян Дамянов.

„На база тази докладна е направена проверка и се оказва, че опасност за пчелите не съществува. Действително са извършени пръскания, но те са с подобрители, тоест няма как да се навреди на пчелите. За всички други се извършват оповестявания и към момента не е констатиран проблем в областта”, коментира за Агри.БГ шефът на местната структура д-р Милчо Костурков.

Проверени са както дневниците, така и фактурите на земеделските производители, които извършват растително-защитни дейности в района. Основания за тревоги не са намерени.

„Някои пчелари просто се притесняват от случващото се в съседната област Плевен и смятат, че е въпрос на време такова нещо да се случи и на други места. Затова сезират инспекторите. По-добре е обаче на тях да им създаваме работа, но да не умират пчелите ни”, коментира пчеларят Кирил Асенов.

До момента тази пролет все още няма подадени жалби от пчелари във Врачанско за нерегламентирано пръскане, което създава опасност за пчелните семейства, установи наша репортерска проверка.