По това време на годината, когато е активният сезон и за пчелите, и за третиране на есенниците, отново назрява конфликт между пчелари и зърнопроизводители. Този сблъсък е особено явен в Плевенско, където за четвърта поредна година стопаните ринат мъртви пчели с лопати.

От другата страна: Отговорът на пчеларите за пръсканията

От събота през деня, когато пръскачки и сеялки на голяма фирма в областта тръгват към нивите, пчелите започват да мрат поголовно, коментира Деян от село Милковица за bTV.

Неговият колега пчелар Димитър от село Въбел е убеден, че отравянията идват не от пръскачките, а от сеялките.

„От няколко години е така. Нито дела ги бъркат, нито протести. Това е пълно беззаконие. Процедурите за пробите са много сложни и бавни. Както влизат в магазините и взимат проби, да влязат в нивите, да направят проби и да вземат мерки“, предлага Димитър.

В село Новачене, община Никопол положението е същото. 

Кметът на село Долни вит, Венцислав Иванов, който е и пчелар, потвърди, че се предупреждава предварително за пръскания, като последното е за периода от 8 май до 16 май включително.

„Невъзможно е обаче осем дена през светлата част на денонощието, когато се пръска, при тези горещини пчелите да се държат вътре в кошера. Ние информираме пчеларите, но те няма какво да направят“, казва кметът.

По думите на Людмил Николов – представител на Областния пчеларски съюз, пчеларите не могат да си позволят скъпите проби – растителната проба е над 400 лв., а пробата от пчелите – 120 лв.

„За съжаление, четвърта година подред област Плевен страда от фирма Октопод. Доказваме, че пчелите са умрели от едно и също вещество, с което са напръскани растенията. Трета година водим дела с фирмата. Почти на всяко второ дело съдията си дава отвод поради незнайна причина“, коментира Николов.

Пчеларите от Плевенска област апелират държавата да вземе мерки, но не като миналата или по-миналата година. Те настояват стриктно да се следи за спазването на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне.

„Освен че пръска с непозволени препарати, фирмата е огромна и си позволява да не спазва Наредба 13, която гласи, че когато се пръска с инсектициди, пръскачките трябва да напуснат до два часа след изгрев слънце. А те пръскат целодневно“, твърдят потърпевшите стопани.

Пчелари в социалните мрежи също не спират да показват със снимки и клипове щетите в пчелините си. Ето какво споделя Димитър Чочев във фейсбук групата "Пчелин", като публикува и потресаващо видео:

"Ето Октопода как ни наредиха за поредна година. Това е между Никопол и Белене в землището на село Драгаш Войвода. Обадиха ми се колеги от Новачене, Санадиново, Дебово - и те са натровени. В Милковица е тотал щета. Цяла Плевенска област и това е за поредна година", жалва се пчеларят.