Нов съдебен състав ще гледа делото, което Ана Петрова от Болярово заведе срещу решенията на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) в Ямбол за дерегистрация на нейната овцеферма и евтаназия на животните.
 
 
Това стана ясно след четвъртото по ред съдебно заседание за съдбата на фермата, в която според Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през миналата година е имало огнище на чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ). Ана Петрова се усъмни в коректността на протоколите за резултатите от изследваните проби, а ветеринарният лекар д-р Пламен Пасков обяви, че самата френска лаборатория, в която са направени тестовете, е отбелязала, че част от пробите са били компрометирани.
 

Според д-р Пасков това може да е свързано с неправилен транспорт в условията на високи летни температури.

 
Ветеринарните власти обявиха огнище на чума във фермата на Ана Петрова на 18 юли миналата година. С подкрепата на доброволци стопаните блокираха достъпа на лекарите до стопанството и така предотвратиха умъртвяването на животните. През последните седмици във фермата са родени 70 агнета и всички те са здрави, съобщи Ана Петрова във Фейсбук. В стопанството имаше няколко смъртни случая през септември, но се предполага, че причината за тях е било преяждане.
 
Темата с фермата в град Болярово продължава да е актуална заради неликвидираното огнище и отказа на стопаните и техните сподвижници да спазват ветеринарномедицинските правила, коментира БАБХ.
 
Снимка: Фейсбук/ Ана Петрова
 
„Във фермата в Болярово имаше доказан вирус, а огнището продължава да е активно“, заяви изпълнителният директор д-р Дамян Илиев пред журналисти. Преди брифинга малка група поддръжници на Ана Петрова се събра с протестни плакати пред сградата на БАБХ в София. Според представители на агенцията в условията на протести и изказвания на политически лица и неспециалисти, ветеринарните власти са възпрепятствани да наложат необходимите мерки за противодействие на заболяването.
 
„Страната и фермерите щяха да са се възстановили от епизоотината криза с ЧДПЖ, нямаше да се стигне до тези преки и непреки загуби, статутът на България щеше да е в процес на възвръщане, ако компетентните действия на БАБХ не бяха възпрепятствани“, коментира д-р Дамян Илиев.
 
              Разходи на БАБХ във връзка с чумата по дребните преживни животни
 
Той подчерта, че отговорността на собствениците определя бъдещите мерки и отношението на ЕК и трети страни към България. Възстановяването на статута на страната е от огромно значение, защото от това зависи доверието към българския фермер и дава основата за безопасна търговия с животни.
 
Данни на БАБХ показват, че разходите на агенцията във връзка със заболяването ЧДПЖ досега са на стойност над 1,3 млн. лева. В тях не се включват разходите на други институции, като МВР. „Държавата и фермерите нямаше да претърпят такива загуби, ако мерките на агенцията бяха изпълнени. 200 животни подложиха на риск бизнеса на всички фермери в страната“, коментира Дамян Илиев.
 
 
„Добре е, че делото се отлага“, коментира адвокат Николина Чакърова, защитник на Ана Петрова. Според нея разглеждането на случая трябва да започне отначало в друг съдебен район, където магистратите биха оценили безпристрастно всички доказателства.
 
Д-р Пламен Пасков заяви пред Радио 999, че неотдавна е взел проби от стадото на Ана Петрова и ги е предоставил на другия адвокат на стопаните – Владимир Шейтанов, като материален носител на истината. Така даже ако животните бъдат унищожени, ще има доказателства дали са били болни.
 
Запитан от Фермер.БГ има ли възможност ветеринарните власти да вземат сега контролни проби, д-р Дамян Илиев заяви, че правилата не предвиждат такава процедура, а за БАБХ няма съмнение, че фермата е огнище на ЧДПЖ, което трябва да бъде ликвидирано. 
 
България може да бъде обявена за страна, свободна от тази зараза, не по-рано от шест месеца след ликвидирането на огнището. „Този срок все още не е започнал да тече, защото огнището още не е ликвидирано“, уточни д-р Дамян Илиев.