Във връзка с предложенията за новата визия на ОСП в представения от Европейската комисия документ „ОСП в подготовка за 2020г. - отговор на бъдещите предизвикателства в областта на храните, природните ресурси и териториалното устройство”, Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ започва обществена дискусия за това какви позиции трябва да отстоява България за бъдещето на ОСП. От Януари 2011 г. АЗПБ ще организира обществени дебати в шест областни града – Враца, Велико Търново, Варна, Благоевград, Пловдив Ямбол, съвместно с българския представител в комисията по земеделие в Европейския парламент Мария Неделчева и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.


Организацията е категорично против отпадането на директните плащания за земеделските производители.  Предложенията са за по-голяма гъвкавост при плащанията - с повече средства да се подпомагат по-уязвимите сектори, които за България са млекопроизводството, овощарството и зеленчукопроизводството. АЗПБ е против горна граница на директните плащания за отделно стопанство, както иска Европейската Комисия. АЗПБ е и против прекомерното увеличаване на екологичните изисквания към фермерите.

Защо са необходими субсидиите за фермерите?

„На фермерите им се налагат много ангажименти и обществено значими отговорности. Всички потребители изискват качествена и екологично чиста продукция. Освен това, развивайки дейността си, те трябва да опазват околната среда, подпочвените води, въздуха и т.н. Имат и други задължителни практики, които същевременно изискват съответния финансов, технически и човешки ресурс. Земеделското производство допринася и за развитието на селските райони и икономиката в тях, както и за повишаването на заетостта в области, които се характеризират с висока безработица. Така чрез субсидиите в известна степен се компенсира макар и една малка част от това, което те влагат в дейността си.


Има необходимост за промяна на виждането на обществото за сектора. Земеделието не е само производство на продукти, не става въпрос и за цени за потребителите. То опазва околната среда, допринася за динамиката на териториалното развитие, както и за мястото на Европа на световния пазар. Вече се говори за конкуренция между ЕС и страните от останалия свят, а не за съревнование в рамките на Общността.


Бюджетът на ОСП и националните доплащания не са социални помощи, а възможност за покриване на всички отговорности и тежести, които понасят земеделските производители всеки ден. Субсидиите са възникнали поради факта, че земеделието е най-рисковото производство. Ако друго производство, което е неефективно може да спре, то какво би се случило ако всички земеделски производители, притиснати от обстоятелствата са принудени да се откажат.


Актуалният дебат в Европейското пространство по отношение на ОСП и бъдещето на директните плащания иска да сложи край на несправедливостта. Няма логика да се иска от земеделието в Германия и Франция и съответно от България и Румъния да бъдат еднакво производителни и еднакво конкурентноспособни и същевременно да нямат еднакъв ресурс. Сега е ред да се възползваме от европейската солидарност посредством директните плащания, които 30 години са служили за модернизиране на страните, които сега са против изравняването на субсидиите. Именно за тази европейска солидарност сме платили цената на мъчителните реформи по време на преговорния процес“, се посочва в становище на АЗПБ.


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!