Реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) в полза на семейните ферми и избягване на нелоялни търговски практики. Това са двете основни теми, върху които се фокусира Австрия по време на председателството на Съвета на Европейския съюз в областта на селското стопанство. 
 
 
Това стана ясно от представянето на програмата на страната в комисията по земеделие в Европейския парламент.  
Според заложените приоритети най-важното е да се работи по опростяване на ОСП. 
По въпроса с орязването на директните плащания Виена ще действа предпазливо, отчитайки различните изходни позиции в отделните държави, посочи ресорният министър Елизабет Кьостингер (Elisabeth Köstinger). Всяка страна има собствена позиция по въпроса, в зависимост от структурата на селското стопанство, обясни министърът. 
 
„За Австрия най-важно е да се подобри състоянието на семейните ферми. Другата точка, на която Виена ще наблегне, са нелоялните търговски практики. Тук трябва да се засили позицията на фермера спрямо прекупвачи и търговски вериги. Една от темите, които Австрия е поставила на дневен ред, засяга отглеждането на протеинови култури в Европейския съюз. По този въпрос през ноември ще има конференция във Виена, на която ЕК ще представи свой доклад за състоянието на сектора“, каза министърът.
 
В същото време предложенията на ЕК за реформа на ОСП ще отслабят сектора, смятат депутатите в ресорната комисия на Европарламента. 
 
Испанката Естер Херанс Гарсия от групата на Християндемократите отговаря за националните стратегии към ОСП. Според нея 
„Предложенията на Комисията не дават яснота за бъдещите екологични норми в селското стопанство. Единственото сигурно нещо е, че Брюксел иска да съкрати субсидиите, което застрашава общностния характер на аграрната политика“, посочи испанският евродепутат Естер Херанс Гарсия. Тя заяви, че е против въвеждането на таван върху директните плащания.
 
 
Германецът Алберт Дес предложи Европейският парламент да отхвърли изцяло предложенията на ЕК.По думите Улрике Мюлер пък основните акценти в тази част на Общата селскостопанска политика трябва да са опростяването на бюрокрацията и намаляването на контролните посещения при фермерите.
 
Френцузинът Ерик Андрио посочи от своя страна, че ЕК не е достатъчно амбицирана да регулира пазара. Фермерите трябва да получат повече възможности за подсигуряване срещу финансови рискове, смята Андрио. Той поиска и допълнителни мерки за интервенции от страна на Брюксел, когато пазарите изпаднат в кризисна ситуация.