Производството на рапица в Австралия за пазарната 2022/23 година се очаква да достигне 5,2 милиона тона. Това сочат последните оценки на Австралийската федерация по маслодайни култури (AOF).

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?


Годината няма да е рекордна, но въпреки това ще бъде много добра. Намаляването на годишното производство на рапица на европейските пазари, представлява връщане към нормалните нива след изключителната реколта през пазарната 2021/22. Тогава AOF оцени производството на 6,3 млн. тона.


Според федерацията очакванията за реколтата 2022/23 г. ще бъдат правилни, след като площите с рапица са се увеличили с 12% на годишна база.


Условията до момента бяха предимно благоприятни, с навременни валежи в повечето маслодайни райони на Нов Южен Уелс, Виктория и Западна Австралия през първите три месеца на 2022 г., пише Аgricensus. Въпреки случаите на зимно преовлажняване в Нов Южен Уелс и Виктория, се очаква благоприятните условия да се запазят по източното крайбрежие през остатъка от сезона. За разлика от тях, Южна Австралия остава суха.


Като цяло очакванията за реколтата остават положителни предвид предимно благоприятните условия за отглеждане на културата, съчетани с увеличените площи с рапица. На фона на очакванията за по-голяма реколта от рапица, AOF прогнозира брутната стойност на производството за 2022-2023 г. да достигне 3,5 милиарда долара. Това е втората най-висока цифра в историята на страната.