Най-скъпата подправка в света – шафранът, намира място в наследствените земи на Васил Чиков, които са много скъпи на сърцето му.

20 печеливши култури за малки ферми

Семейният бизнес на Васил и Десислава Чикови стартира като една авантюра, експеримент с отглеждането на малко познатата у нас култура – шафран. Искайки да запазят корените и традициите, те решават да оползотворят наследените от дядото на Васил земеделски площи в село Трудовец, близо до Ботевград. 

Започват с малко информация, много ентусиазъм и помощ от роднини, а днес вече са затворили целия производствен цикъл и помагат на други стопани в отглеждането на шафран.

Васил Чиков:Аз имам афинитет към земеделието и земята в селоТрудовец, останали от дядо ми. Шафранът е нетрадиционна земеделска култура и решихме да опитаме. В началото беше като хоби. През 2016 г. направихме първите засаждания, за да видим дали нещо ще се получи на нашите почви. Резултатът беше добър и така започнахме да увеличаваме площите. Наемаме хора сезонно. През останалото време сами се грижим за стопанството. Имаме и механизатор.

Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Шафранът е есенен минзухар. Събирането му е през месец октомври, като пикът е концентриран в една седмица, в зависимост от дъждовете.

При нашите климатични условия не е необходимо допълнително поливане.

Той е слънцелюбива култура. Препоръчително е да се отглежда на почви с южно изложение и с наклон, за да не се заблатяват. 

Васил Чиков: „В сезонната грижа за шафрана предстои борбата с плевелите. Засаждането става до средата на септември най-късно и се очаква кампанията по събиране през месец октомври. В момента изчакваме снеговете да се стопят, за да изсъхне листната маса, и почваме да изваждаме луковици.

Луковиците са под земята и няма как да измръзнат, листната маса също не измръзва. Тези, които са на три години, трябва да се сортират и да се присадят – едните за нарастване, а другите за добив на цвят. Имаме поръчки от хора, които ще си правят насаждения.

Как се плеви шафран

След като добива опит в отглеждането на шафран, Васил снабдява с луковици и други фермери, които искат да започнат този бизнес. Съдал е информационен сайт за стопаните, където могат да се научат полезни съвети при отглеждането на културата.

Производителите на шафран в България обменят опит на принципа „проба-грешка“, защото културата няма традиции в отглеждането у нас, а повечето информация идва само от интернет.

Желанието за развитие води семейство Чикови не само до отглеждане, но и до производството на качествена козметика от шафран.

Васил Чиков: „След като стартирахме авантюрата, започнахме да се интересуваме какви приложения намира културата. Съзадохме кулинарни рецепти. Съпругата ми се зае с това, докато беше в майчинство. Тя има афинитет към козметичните тенденции и решихме да експериментираме.

Установихме, че у нас има голямо произодство на билки и етерично-маслени култури, имаме и козметична индустрия. Ние пък сме производители на шафран, така решихме да затворим цикъла и вече имаме 7 наши козметични продукта."

Семейство Чикови споделят, че са вдъхновени от отглеждането на шафран и с всяка следваща година това невероятно растение ги очарова все повече. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерските пазари искат да се върнат към работа

Пчелари се обединяват в търсене на директен пазар

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА