Причините водещи до изчезване на популацията от пчели в Европа и в частност, в Бългатия, са много. Това заяви Ангел Благоев, председател на Съюза на пчеларите в Пазарджик пред Фокус. 
 
Основната причина за изчезването им са различните вирусни и невирусни заболявания, но също така и замърсяването на водните басейни и пръскането на земеделските площи с тежки химически препарати. 
 
"Пчелите имат способността да натрупват в себе си отровите, които поглъщат чрез събирането на прашец от растенията. По този начин те се самоунищожават", допълни пчеларят. 
 
Водещи причина за изчезването на пчелната популация са както глобалното затопляне, така и мощните радио-телевизионни излъчвания. Някои пестициди, използвани в селското стопанство (неоникотинуидите), водят до дезориентация при насекомите (Синдромът на празния кошер) и намаляване на имунната им защита, което довежда до разпадане на пчелните колонии. В Пазарджишко пчеларството има приемственост на поколенията, но все по-малък става броят на кошерите, които се отглеждат.