Изкупната цена на кравето мляко в България се повишава чувствително след октомври 2022 г., отчитат анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). В същото време количеството изкупена суровина все повече намалява.

Ще я бъде ли мечтата на фермерите - субсидии без данъци

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) номиналната брутна продукция от мляко през 2022 г. нараства с около 20% до 877 млн. лв. Това представлява около 36% от стойността на продукцията от животновъдство, което е с 1% по-малко спрямо година по-рано.

Статистиката отчита, че през месец ноември изкупната цена на килограм прясно краве мляко е достигнала пика си от 1,04 лв., което е съвсем близо до последната отчетена цена в ЕС-13 (104,9 лв./100 кг. през октомври).

Докато млякото поскъпва, изглежда количествата спадат, ако се погледнат данните за изкупените такива у нас. За периода януари – октомври 2022 г. те намаляват с 4,4% на годишна база. Същата тенденция се забелязва и на европейско ниво – ценови скок и намаляване на обемите изкупено мляко.

В прогнозите си експертите се позовават и на новият средносрочен доклад на ЕК за развитие на земеделието, който предполага, че преминаването към устойчиво производство на мляко ще доведе до диференциране на производствените системи с високи стандарти за качество. 

Повишените екологични изисквания и стандарта за хуманно отношение към животните ще оказват отрицателно влияние на размера на стадото при интензивните и положителна при биологичните системи на производство, което може да доведе до спад на произведеното мляко с 0,2% годишно до 2032 г.”, заключават анализаторите.