Експерти от Британския изследователски институт Rothamsted Research в момента тестват последните постижения в сферата на изкуствения интелект в селското стопанство. Пред вас е най-големият земеделски робот. Казва се Field Scanalyzer, информира Rothamsted.ac.uk.

Роботи с ултравиолетови лампи сноват из лозята

Международният изследователски център се фокусира върху стратегическата селскостопанска наука. Изпитанията на робота в момента текат в пустиня в Аризона, САЩ. На дневна база Field Scanalyzer изпраща по 10 TB данни за анализ към централен компютър.

Научният екип, в който има агрономи и компютри специалисти, описва тежащият 30 тона робот като платформа, която може да създава детайлизирано описание на развитието на културата през целия й жизнен цикъл с висока степен на точност и възпроизводимост.

Мащабите на робота са наистина впечатляващи – той е колкото едно футболно игрище. Висок е 21,3 метра, широк е 28 метра, а на дължина достига 336 метра. Металната му структура поддържа моторизира измервателна платформа, на която са поставени много сензори. Роботът е способен да проследява развитието на културите на площ 15 м х 120 м. Напълно автоматизиран е и може да работи без почивка – 24/7.

Field Scanalyzer улеснява процеса на събиране на данни от сензори, проследява растежа, морфологията и физиологията на растенията. Събраната информация служи за съставянето на детайлизиран доклад за здравето и развитието на културите.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агроиновации: Сензор в стомаха дава данни за животните

Роботът, който може да гледате отстрани, докато сее, пръска и тори

Дрон-великан пръска 10 ха за час