Индексът на бизнес климата за индустрията на земеделска техника в Европа върви все така в положителна посока. Той вече надвишава нивото преди пандемията от коронавирус, а то, както уточняват експертите, бе ниско. През септември индексът е вече -1 при скала от – 100 до + 100, информира Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA).

Играчите на пазара на земеделски машини оптимистично гледат напред

Докато подобрението през първите месеци след въвеждането на карантината се дължеше основно на по-негативните очаквания за бъдещето, оценката на настоящия бизнес се е подобрила значително спрямо юли. Индексът минава в положителната зона и отново превъзхожда като резултати прогнозата за следващите 6 месеца.

Междувременно анкета показва, че бизнесът не очаква какъвто и да е значителен спад за цялата 2020 г. За 2021 г. прогнозата е за продължаващо възстановяване.

Хвърляме поглед към европейския пазар и виждаме, че там пазарът на земеделски машини продължава да се възстановява с доста добри темпове. Най-сериозен ръст има в Полша, Италия, Австрия, Швейцария и скандинавските страни.

По-ниска увереност се долавя във Великобритания и Румъния. За северната ни съседка е въпрос на време да навакса възстановяването. Заедно с Полша и другите страни от ОНД (Общност на независимите страни), Румъния се оценява като страната с най-голяма потребност от инвестиции в земеделска техника.

Специално за пазара на нови трактори данните на CEMA за първото полугодине на 2020 г. сочат, че продажбите на трактори в Германия са паднали относително умерено, само с 2,75%. С дял от 17% Германия е най-големият пазар на трактори в ЕС. Следват Франция и Италия с дял от 12% и 9%, където продажбите на нови трактори са спаднали съответно с 18,8% и почти 18% през разглежданото полугодие.

Във Великобритания и Испания продажбите са надолу с повече от 25% във всеки отделен случай. Тези две държави представляват 7% и 5% от новите регистрации на трактори в ЕС, пише Topagrar.com.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Производителите на земеделска техника понесоха шоков удар

Какъв комбайн да изберете през 2020 г.?

Любимата марка селскостопанска техника на германците