Ако искаш да направиш нещо добре, направи си го сам, така смята белоруският фермер Армен Василян. Ковач по професия, той си поставил за цел да създаде сам трактора на своите мечти, информира Agri-gator.

Запознайте се с Харви, берача на боровинки

Въпреки че Беларус се слави с тракторите си от Минския завод, по думите на местните фермери не всеки има възможности да си купи такъв.

"Разбира се, има начин да се спестят средства и да се купи китайска техника, но със съмнително качество. Лично аз не искам да рискувам", казва фермерът изобретател.

Армен Василян пуснал в ход фантазията си. Взел резервни части от различни машини и златните му ръце създали уникална земеделска машина.

В основата на конструкцията лежи самоделна рама, двигател от ВАЗ-2106, който е съчетан със скоростна кутия от старо Audi-100 трето поколение. Кормилното управление с хидравлика е взето от Mercedes. Както признава Василян, в създаването на трактора са взели участие пет различни автомобила.

За увеличаване на тягата майсторът е поставил понижаващ редуктор. Така макар управлението да е просто и леко, сравнимо с това на друг автомобил, тракторът е пълноценен на полето. Машината може да работи с плуг, брана, сеялки и пръскачки. Може да извършва всички дейности, предвидени за леките колесни трактори заводско производство.

Армен Василян е регистрирал официално своя уникален трактор. С него без проблем може да се движи по пътищата, което и с удоволствие прави, провокирайки неподправен интерес у очевидците.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доставките на руски машини у нас скачат с 41%

Ползите и минусите на цифровите решения във фермата

Три фактора, които бутат пазара на земеделска техника нагоре