Земеделски производители от цялата страна проведоха поредния си национален протест в столицата. Този път едва около 50 фермера се събраха пред сградата на Държавен фонд „Земеделие”. Те за пореден път заявиха, че не са получавали никакви средства за тази година, а обещанието е било да получат пари до 1 април.

Първоначално зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Николай Маринов, който отговаря за техническия инспекторат излезе да разговаря със земеделците. Той обеща, че до 31 юни ще им бъдат изплатени всички видове субсидии. От думите му обаче за пореден път стана ясно, че административният капацитет на агросектора в страната ни е недостатъчен. По информация на Маринов 300 служители на фонда трябва да проверят 150 000 земеделски парцели, а най-често проблеми възникват при проверките на ливади и пасища.

Малко след началото на протеста група животновъди проведоха двучасови разговори с ръководството на ДФЗ. След приключване на срещата изпълнителният директор на фонда Ализан Яхова съобщи, че до средата на следващата седмица изрядните млекопроизводители ще получат субсидиите си за януари.

Освен това двете страни са се договорили на 6 април, от 11 часа в зала 300 на ДФ „Земеделие” да се проведе нова среща, на която ще се обсъждат директните плащания за единица площ. Тогава ще се обсъди и наръчник на животновъда, както и предложения за целева субсидия за месодайното животновъдство.

Директорът на фонда се ангажира да покани и представители на съответните дирекции в Министерството на земеделието и храните, които са компетентни по част от поставените днес конкретни въпроси.

Андриан Цаконски обяви, че е доволен от днешната среща. По време на протеста той припомни, че на 14 април в Стара Загора ще се проведе общо събрание, на което ще бъде излъчен управителен съвет на асоциацията.