Китайската Академия на земеделските науки Фуцзян (FAAS) и компанията Fujian Newland Era Hi-Tech разработиха агроробот. Благодарение на датчици, той може да се придвижва между насажденията в оранжерията, събирайки данни за развитието им. След това се връща в контролния си пункт, пиши Aggeеk.

На фокус: Робот в птицефермата

Устройството е способно да минава по предварително зададен маршрут и да изпълнява конкретни задачи.

За да бъде агророботът мултифункционален, създателите му са го направили по-сложен. Базиран е на система с изкуствен интелект и е част от проект за създаване на автономни ферми.

В момента роботът успешно е минал тестове за съвместимост с технологии в 5G мрежа, което позволява на компютърът с помощта на алгоритми с изкуствен интелект по-ефективно да анализира данните.

Роботът автоматично проверява фермите и събира данни, а също така определя състоянието на растенията и решава кога е необходимо да се вземат мерки за борба с вредителите.

На главата на робота са разположени две камери с 5 MP модули (очи) и две камери със 7 MP модули (уши). В горната част на главата и устата са поставени датчици за скорост на вятъра, нива на въглеродния диоксид, влагата, температурата и други показатели на околната среда.

В бъдеще учените планират да създадат оптимизирана версия, която ще е способна рано-рано да установява наличието на заболяване и своевременно да противодейства на вредителите.