След многогодишни изследвания и разработки компанията Iron Ox пусна първата в света автономна ферма, която се обслужва от мобилен робот, наречен Ангъс. Той струва 1 000 лири, пише uk.businessinsider.com.

Как роботите ще повишат ефективността на земеделието в Австралия?

Основателите на Iron Ox са специалисти по роботехника - Александър Брендън и Джон Бини. Те дълго време размишлявали в каква сфера могат да използват знанията си с максимална полза. Добри перспективи видели в земеделието. По думите им отрасълът отдавна се нуждае от модернизация.

Така двамата приятели се отправят към Калифорния. Там разузнават какви са най-насъщните и болни проблеми на фермерите. Повечето дали еднакъв отговор: новите поколения просто не са заинтересови от земеделието – в агросектора има огромен дефицит на работна ръка.

Така Брендън и Бини решават да създадат Ангъс.

Традиционно фермерът трябва да се грижи за насажденията на открито, да ги полива, подхранва, да се бори с плевелите и т.н. Роботизираната технология пренася целия процес в суперсъвременна хидропонна оранжерия, където изобилие от различни датчици съобщават на изкуствения интелект информация по множество параметри. „Мегамозък“ обработва данните и ги изпраща на Ангъс, който започва да действа по задачите.

В момента имаме истински робот, който работи в реална оранжерия и показва отлични резултати, казва Александър Брендън.

Зеленолистните култури се отглеждат на принципа на хидропониката – в оранжерия със слънчеви панели. Всеки ден Ангъс събира реколтата от култури – над 20 сорта, като отчита спецификите и развитието на всяка една от тях.

Благодарение на своята нова технология Iron Ox произвежда 30 пъти повече продукция на акър, отколкото традиционните ферми.