Наднормени температури се задават през следващите седем дни. Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е за вероятни валежи в отделни райони, в неделя и понеделник. Достатъчни ли ще са те обаче за развитието на пролетните култури?

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Според агрометеоролозите времето в страната ще бъде относително сухо. „Активното водопотребление на пролетните култури и отсъствието на валежи със стопанско значение през периода ще доведе до понижаване, а в отделни райони и до изчерпване на почвените влагозапаси”, предупреждават те.

През периода при царевицата в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще протичат фазите изметляване, цъфтеж, изсвиляване и млечна зрялост. При слънчогледа ще се осъществява формиране и развитие на семената. 

НИМХ: Прогнозираните превалявания през първата половина от периода в отделни райони временно ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания и жътвата на пшеницата. 

По това време са важни третиранията за опазване на трайните насаждения срещу брашнести мани, струпясване по семковите овощни видове, второ поколение на ябълковия плодов червей и шарения гроздов молец в лозовите масиви. „Срещу оидиум при лозата третиранията продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха не по-висока от 25 градуса”, припомнят експертите.

Агрометеоролозите предупреждават, че в предстоящите сухи условия прибирането на зърното трябва да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката с цел предотвратяване на риска от пожари в земеделските площи.