Средните климатични максимални температури за януари се очакват да бъдат между 1 и 6 градуса, а средните минимални – между -3 и -6 градуса. Сухите периоди за месеца са между 9 и 12, 22 и 26 януари, а валежните периоди – 3-8, 13-21 и 27-31 януари.

Гласувайте: Как оценявате 2023 година?

Поради по-стабилното време удобни за туристите са високите части на планините, но ниските температури и наличието на значителна снежна покривка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване. Котките и снегоходките са необходим аксесоар при взимане на мерки против подхлъзване и затъване в преспите.

Като цяло януари се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи над климатичната норма – 50 до 70 л/кв.м.

През първите дни от новата 2024 година времето ще бъде динамично със значителна облачност и валежи от дъжд. На 2 януари ще превали слаб дъжд в западните и в югоизточни райони. На 3 и 4 януари главно в западните и северни части от страната ще вали дъжд с количества да 10 л/кв.м, а в планините – сняг с нова снежна покривка до 5 см.

След спиране на валежите на 6 януари ще захладнее. Главно в Дунавската равнина ще вали дъжд, в Добруджа за кратко ще вали дъжд и сняг. От 7 януари започва период с валежи от сняг в цялата страна, по-интензивни в западните и южните райони. Снеговалежите ще спрат на 9 януари, като в населените места от Северна България се очаква снежна покривка от 20 до 40 см, а на юг – 15–20 см. По Черноморието ще се образува нетрайна снежна покривка. В планините новият сняг ще бъде 30-60 см.

В началото на втората десетдневка – от 10 до 13 януари, ще бъде студено, като снежната покривка в населените места ще се задържи. Дневните температури ще достигат минус 1 – 4 градуса. От 14 до 16 януари мъглите ще бъдат често явление. От 17 до 20 януари се очакват нови валежи от сняг, по-интензивни в южните райони.

В началото на третата десетдневка – от 21 до 25 януари, ще бъде студено със зимни мъгли и дневни температури от минус 3 до 3 градуса. 

От 25 до 30 януари ще се затопли слабо. Очакват се нови валежи от дъжд и сняг, повече над западните райони. Януари ще завърши с бързо повишение на температурите, което ще продължи и през първите дни от февруари. Нови валежи от сняг и чувствително понижение на температурите се очаква от 4 февруари.

Геомагнитна прогноза

 

През повечето дни на януари слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 24 – 28 януари, със слаби бури в полярните области, които няма да засягат Балканите.

Народна метеорология

 

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За януари народната метеорология гласи:

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, а лятото – студено, и обратното. Когато януари е без сняг, то юли ще бъде без дъжд. Много сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. Ако прогърми през януари, лятото ще бъде ветровито, дъждовно и неплодородно. 

Ако на 1 януари падне мъгла, през лятото ще чакаме град. Ако вали сняг, на Петровден ще вали дъжд. 

Ако на Попова Коледа (5 януари) замръзне китката, с която ръси попът, зимата ще е дълга. Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна.

Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град. Ако е ясно и студено, овцете ще са здрави, а ако вали сняг, много пчели ще се нароят.

Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

Ако на Бабинден (8 януари) вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има мраз.

Ако на Атанасовден (18 януари) има дебел сняг, берекетът през годината ще е голям. На свети Атанас си отива зимата.

 

Прогнозата е изготвена по поръчка на Агри.БГ