Торовият завод в Девня „Агрополихим“ АД въведе в експлоатация пречиствателна станция за оптадни води от фосфорното производство. Инвестицията възлиза на 20 млн. лв.  Течната фаза и обезводняване на утайките, отговаря на изискванията на ЕС за най-добрите налични технологии за третиране на отпадъчни води в съответния производствен сектор, което гарантира достигане на емисионните ограничения, залегнали в българското и европейско законодателство. В процеса на пречистване не се отделят емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, което задължение е залегнало в Протокола от Киото.

Откриване на пречиствателна станция в Агрополихим АД Девня
   
Официалното откриване се състоя в понеделник, /27 Юни/ от представители на завода, министърът на околната среда и водите Нона Караджова ,представители на местната власт в лицето на губернатора на Варненска област Данчо Симеонов, кметът на Девня Атанас Кузев, посланикът на кралство Дания Н. Пр. Коре Ерхард Янсон, експерти от датското министерсто на климата и гости от фирмите, които са се включили като подизпълнители и консултанти.
   
Министър Караджова  изрази задоволство си от реализирането на екологичната политика на „Агрополихим“ АД Девня. Тя каза, че преди време районът е бил една огромна язва за екологията на страната, а в момента благодарение на екологичния мениджъмт на компанията има една многократно подобрена обстановка в региона.
   

Министъра на околната среда и водите Нона Караджова открива пречиствателна станция в Агрополихим


От „Агрополихим“ съобщиха, че това е първия в Източна Европа проект за редуциране на емисиите диазотен оксид от производство на азотна киселина. Проектът е съвместно изпълнение с датската агенция по околна среда. Съгласно споразумението между „Агрополихим“ АД- Девня, българското министерство на околната среда и датската агенция, от печалбата от редуцираните емисии заводът трябва да инвестира в други екологични проекти.
   
С пуска на пречиствателното съоръжение, дневно там ще се обработват 10 000 кубически метра вода, което е равно на количеството от 13 олимпийски басейна. Част от пречистената вода ще се употреби повторно в технологичния процес, с което се цели да бъде намален разходът на язовирна вода.
   

Басейн за пречистване на отпадни води в Агрополихим АД Девня


Идейният проект с технологията на пречиствателния процес, а също и доставката на оборудването са от водещата в тази област немска компания  EnviroChemie GmbH.  Проектант на работната фаза и изпълнител на строително-монтажните дейности е българската фирма „Геотехмин“ ООД.
   
Наред с официалното откриване на пречиствателната станция, от завода обявиха и новите проекти върху които работят, а именно изграждането на ново депо за фосфогипс. Инвестицията възлиза на 16,5 млн. лв. трябва да бъде финализирана до края на тази година. За депото са обособени 223 декара с 3 клетки с капацитет от 7,3 млн. тона неопасен отпадък.
   


Освен това от „Агрополихим“ работят и по изграждането на нова инсталация за производство на стабилизиран амониев нитрат. Предвижда се съоръжението да струва 30 млн. лв. и да бъде въведено в експлоатация от края на тази година. Паралелно върви и реконструкция на отделение за очистване на процесни кондензанти в цех „Амоняк“.
   
Торовият завод край Девня работи и по реализацията на проект за изграждане на склад за съхранение на течен амоняк с капацитет 10 000 тона. Инвестицията също е внушителна – 30 млн. лв., но по този начин ще бъде отговорено напълно на изискванията за безопасност и опазване на околната среда. Стоителството ще започне догодина, а складът реално ще функционира от месец Май 2013 г.