В следващите дни отново се очакват изключително ниски температури, като на места те ще достигнат под -16С. Това гласи прогнозата на агрометеоролога в НИМХ-БАН Дукена Жолева. 
 
 
Стойности под минус 16-17С ще бъдат опасни за пъпките на лозите с високи формировки. На места в Югозападна България, вследствие ниските януарски температури, вече са констатирани в различна степен повреди от измръзване при някои десертни сортове лози, като Болгар, Царица на лозата, Петрички пармак и овошки, като череша, слива, ябълка. Значителни са повредите при костилковите овощни видове. 
 
Снегът пази посевите 
Според разчетите на агрометеоролозите в голяма част от страната, с изключение на югоизточните райони, наличната снежна покривка ще предпази есенните посеви от въздействието на ниските отрицателни температури. 
 
 
На места в югоизточните райони, където снежната покривка е незначителна или няма такава, ще има риск за частични повреди от измръзване при посевите с зимна рапица неуспели да формират листна розетка. 
 
Опасност ще има и за зимните житни култури, които прекратиха вегетацията си в начален стадий на листообразуване и фаза трети лист.
 
В началото на февруари се очакват относително по-високи температури, но средните им стойности ще останат в граници, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви.