Интегриране на усъвършенствани технологии за хиперспектрално изобразяване и анализ на данни, за да се предостави наистина иновативно решение на някои от най-належащите проблеми за фермерите.

Италия ще има своя земеделска "Силициева долина"

Това е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Нидерландия, Литва и Латвия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 205 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Разходите за торове и агрохимикали представляват значителна част от общите разходи на фермерите. Разработеното решение за дистанционно наблюдение определя кои хранителни елементи и колко от тях липсват на дадено растение на различни етапи от растежа му. Посредством иновативното решение такива разходи могат да бъдат намалени. Този експериментален проект демонстрира добавената стойност на спектралния анализ на данните и IoT технологията за прецизно вземане на решения и прецизно отглеждане на картофите и зимната пшеница.

Цифровото приложение използва технологии за изкуствен интелект (машинно обучение/невронни мрежи) за извършване на сложни анализи на хиперспектрални изображения на полето. Чрез анализ на големи количества спектрални данни системата се научава да разпознава различни показатели или модели и идентифицира състава на хранителните вещества в културите. Решението се интегрира с FMIS за картографиране на микро- и макронутриенти в картофите и зимната пшеница.

Приложението, което е разработено в рамките на експерименталния проект дава възможност за бърз и икономически ефективен начин да се откриват количествата микро- и макрохранителни елементи, необходими за растенията, както и автоматични препоръки за агрохимично приложение чрез неинвазивна технология за дистанционно наблюдение. Приложението показва предимствата на сензорите за почвата, реколтата и добива за прогнозиране на добива, управление на обработваемите земи, както добавя стойност на хиперспектралните изображения и спектралния анализ на данните на ниво ферма.

Сред икономическите въздействия са увеличение на добива с 5%, повишаване на почвеното плодородие с 20%, както и намаляване с 30% на използването на торове в земеделското стопанство.

205 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!