Как може да се постигне трансформация на веригата на доставки на месо с използването на блокчейн технологията за напълно проследимо цифровизирано животновъдство е темата на 99 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Института за агростратегии и иновации.
 
Мобилното приложение Breedr, разработено и базирано в Обединеното кралство се стреми да усъвършенства животновъдните практики. Приложението си поставя амбициозната цел да трансформира веригата на доставки на месо, използвайки интелигентни договори и блокчейн технология.
 
Неговите основатели се надяват да развият първия в света пазар за напълно проследимо цифровизирано животновъдство, свързвайки фермери с висококачествена продукция и животни с национални и световни производители, преработватели и супермаркети. Приложението е успяло да набере повече от 2 милиона паунда чрез механизъм за публично финансиране. Платформата цели да подпомогне земеделските стопани да използват информация, която черпят от животните и по този начин да бъдат по-ефективни в отглеждането на добичетата. 
 
Заедно с това се намалява и въздействието върху околната среда и обещават да генерират до 400 паунда допълнителна печалба на животно.
 
Освен капитала от 2.25 милиона паунда, проектът е подкрепен също от фонда Innovate UK в размер на малко над 350,000 паунда. Парите ще бъдат използвани за подпомагане на разработването на иновативна система за интелигентни договори за сектора на месото и животновъдството.
 
Приложението ще използва блокчейн технология, за да улови сложните потоци от данни и транзакции между няколко страни и да подобри прозрачността и доверието. Бюджетът ще бъде инвестиран и в разработването на допълнителни функционалности на приложението, свързани с възможности на фермерите да анализират производителността и да създадат полезни модели за стимулиране на печалбата на стопанството си.
 
Ian Wheal, съосновател и главен изпълнителен директор на Breedr, подчерта: „Производителите на говеждо, овче и свинско, с които работим, имат богатство от данни за техните животни и виждат нашето приложение като начин за директно добавяне на стойност. Днес те могат да изберат да видят кои животни са най-близо до спецификацията, поискана от техните клиенти, но тъй като е включена повече информация, те ще могат да ги сравняват с други земеделски производители в тяхната група. Преодоляваме пропастта между фермерите, преработвателите, търговците на дребно и потребителите, като използваме големи масиви от данни и знание. Целта е да се намали несигурността и да се подобри производителността на целия животновъден пазар".
 
Чрез цифровизиране на целия производствен процес на животновъдството, Breedr дава на земеделските стопани идеите, от които се нуждаят, за да доставят правилния продукт на своите клиенти. От разбирането на това, кои родители водят до най-печелившото потомство, до прогнозиране на периода на най-висока печалба за всяко животно, което да достигне желаната спецификация.
 
Земеделските стопани се нуждаят от измеримо увеличение на рентабилността, като същевременно намаляват въздействията върху околната среда и загуби, причинени от прехранване или грешни решения при развъдната дейност. Софтуерът също може да има големи ползи за околната среда. Ian Wheal оценява, че подобрената производителност, предлагана от платформата на Breedr, има потенциал за намаляване на средната продукция на метан от животновъдството с над 50% в Обединеното кралство, което позволява на земеделските производители да определят количествено екологичните ползи от подобрените си земеделски практики.
 
99 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Института за агростратегии и иновации е разработена по материали на Agriland и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!