„Разработване на иновативни подходи за контрол на галови нематоди чрез соларизация на почвата и внасяне на микроорганизми, в съответствие с правилата на биологичното производство” е наименованието на проект на Оперативна група по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020.

Надникнете в една от най-модерните лаборатории в козевъдството. И тя е у нас

Дейностите на Оперативната група в България, с координатор Оранжерии Гимел ІІ, който ще изпълнява своя проект на обща стойност от 390 599 евро в периода 2020-2023 г., ви представяме в 200 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. 

Сред целите на проекта на Оперативната група са разработването на иновативен ефективен метод за борба с нематодите, който да не използва вредни за околната среда, водите, почвите и човека пестициди, достъпност и ефективност на метода, съответствие с правилата за биологично земеделие на метода. Сред проектните цели са също така и общо снижаване с 50% на количеството галови нематоди - възрастни индивиди, ларви и яйца в почвата на третирания район в рамките на 36 месеца от прилагане на метода, повишаване на добивите от отглежданата там култура в рамките на 36 месеца (три поредни култури) с 20% и увеличаване на количеството на полезните микроорганизми в почвата с 20% в рамките на 36 месеца от пролагането на метода.

В рамките на изпълнениета на проекта ще бъдат изолирани 3 броя тестови блокове в оранжерийния комплекс, които ще позволят събиране на некомпрометирани резултати. За определяне на степента на нападение от почвени неприятели и в това число от Галовите нeмaтоди (род Meloidogyne – M. arenaria (N.) Chit., M. incognita var. acrita Chit., M. hapla ще бъдат проведени и анализирани  почвени изследвания, след което ще се извършат различни по продължителност и вид мепроприятия - соларизация, комбинирана с внасяне на различни микроорганизмия. Това е екологосъобразен способ за постигане на максимални резултати в контрола на почвените неприятели.  

Галовите нематоди причиняват до 12% загуби на реколта от всички значими селскостопански култури в световен мащаб и са сред най-устойчивите и важни в икономическо отношение вредители, като годишно те нанасят щети в размер на десетки милиарди евро на биологични и конвенционални земеделски производители по целия свят. Конвенционалните химически препарати срещу този вредител постепенно се изтеглят от пазара в европейските страни, поради сериозните рискове, които крият за здравето на потребителите и замърсяване на почвите и водите. Комбинираните методи, които се разработват в този проект, ще допринесат за ефективен и ефикасен контрол на популацията на галовите нематоди в почвата и намаляване на щетите от тях върху земеделските култури.

Разработваните в този проект иновативни подходи за контрол на галови нематоди чрез соларизация на почвата и внасяне на микроорганизми са, както от огромна икономическа важност, така и от жизненоважно значение за здравето на потребителите и екологичния баланс на почвата и водите в районите, в които се провежда интензивно земеделие в световен мащаб. Разработваните методи в проекта ще позволят контрола над този разпространен вредител по селскостопанските култури да се извършват без използването на замърсяващи и вредни пестициди със средства, които всеки фермер конвенционален или биологичен може да прилага, без значителни разходи. Това ще доведе до по-чиста околна среда, земеделска продукция без съдържание на пестициди и по-ниска себестойност.

200  брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!