Върху развиващите се индустрии като ключови фактори за възприемане на модерни технологии в агро-хрантелния сектор са фокусира проекта KATANA. Този проект, който се изпълнява от множества партньорски организации по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 238 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Проектът KATANA подкрепя европейските малки и средни стопанства във веригата на доставки на хранително-вкусовата промишленост да имат едновременно достъп до знания, технологии, капитал и пазари, за да отговорят на глобалната конкурентна среда. Екипът, който работи по проекта се стреми да осигури този достъп на компаниите чрез използване на мултиплициращия потенциал на трансграничното/междусекторното сътрудничество и системния подход, който хомогенизира услугите към общата цел за пускане на нови продукти/услуги на пазара.

KATANA предлага системен подход, като комбинира иновативна схема за подбор и финансиране, базирана на партньорска оценка и групово финансиране и цялостно портфолио от услуги за поддръжка, обхващащи целия жизнен цикъл на проекта. Третия елемент, който добавя стойност към проекта са  три мащабни демонстратора, които се възползват от нововъзникващите индустрии като екоиндустрии, мобилни услуги и персонализирано здраве.

KATANA е клъстерен проект, който обединява 7 активни клъстера от МСП от цяла Европа от Скандинавия до Средиземноморието и Балканите, обхващащи цялата екосистема, а именно селското стопанство, производството на храни и ИКТ/ нововъзникващите индустрии. В същото време разнообразното и силно присъствие на пет МСП – доставчици на технологии в рамките на консорциума ще гарантира, че технологичната инфраструктура за широкомащабните демонстратори ще бъде предоставена от участници, които разбират нуждите на общността. Иновативният метод за подбор и съответните алгоритми са предоставени от научноизследователска организация с дългогодишен опит в организирането и провеждането на отворени покани и състезания за МСП.

 
238 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!