Проект на Оперативна група, която обединява 15 конвенционални и органични земеделски производители, които проучват начините за увеличаване на органичната материя в почвата, е темата на 117 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Търсят се кандидати с разработки в сферата на роботиката

Преди две години холандският млекопроизводител Мате Ейкеленбоом започва да изследва разнообразието на културите в пасището си, с които иска да стимулира живота в почвата и да подобри здравето на кравите си. 

Животновъдът засажда микс от билки и детелина в два участъка от пасището, което първоначално се състои единствено от райграс. Смесените му пасища показват обещаващи резултати за качеството на храната и здравето на животните. Разнообразието от видове помага да се увеличи и органичната материя в почвата.

„Бях при колега млекопроизводител, който пасеше кравите си на тревни площи със смесени билки и треви. Не беше употребявал антибиотици над седем години. Това ме насърчи да тествам какъв ще бъде ефектът върху здравето на моите животни и качеството на моите почви, които бяха много уплътнени по онова време,“ обяснява Мате.

Сега пасищата му включват червена и бяла детелина, живовляк и цикория. 

„Тези билки имат дълбоки корени, които отварят почвата и подобряват нейната структура. Това помага за задържане на вода и предпазва почвата от изсушаване. Детелината също фиксира азот, което ми позволява да използвам по-малко тор,” споделя своя опит холандецът. 

Мате добавя яйчни черупки, морска сол и почвени подобрители от лава, за да увеличи количеството на калций и други минерали в почвата. Той забелязва положителния ефект върху биоразнообразието на почвата.

„Червеите в почвата са резултат от добре поддържано пасище, с добра структура и правилни нива на водата, както и обогатяването му с твърд оборски тор, смесен със слама. Миксът от билки и треви привлича също пчели и други насекоми. Той просто носи живот на земята,“ радва се животновъдът.

Смеските от разнообразни треви и билки дават на млечните крави богат на хранителни вещества и протеини фураж. Цикорията и детелината имат антипаразитни свойства, които са от полза за здравето на кравите. 

„Това, че не ни се налага да използваме антипаразитни лекарства, ни помага да намалим разходите и същевременно да подобрим качеството на оборския тор, което отново е от полза за почвата,“ разсъждава млекопроизводителят.

За да бъде в крак с новостите, Мате участва в демонстрационния проект на оперативна група Carbon Cycle, ръководен от консултантска служба DLV Advies. Този проект обединява 15 конвенционални и органични земеделски производители, които търсят начини за увеличаване на органичната материя в почвата.

Това включва добавяне на билкови смеси в тревни площи, използване на дървени стърготини, компостиране и други. Стопаните тестват различни мерки и споделят своя опит в групата и с други стопани в провинция Утрехт. „Работим с различни типове почви и имаме различни начини на мислене. Учим се един от друг,“ споделя Мате.

Фермерът планира постепенно да превърне всичките си пасища в смесени затревени площи и да се насочи към биологично производство.

„Трябват ни още няколко години, за да постигнем най-добри резултати, но това, което виждаме, е обещаващо. Да имаш по-здрави крави означава повече добиви. Виждам повече биоразнообразие и жизнени почви и мога да намаля разходите. Мисля, че това е бъдещето,“ убеден е стопанинът.

117 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.