Внасяне на добавена стойност в селското стопанство и горския сектор чрез затваряне на разделението за научни изследвания и иновации са темите, по които работи проектът AGRIFORVALOR. Този проект, който се изпълнява от множество партньорски организации по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 247 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Проектът AGRIFORVALOR работи върху намаляване на разделението за научни изследвания и иновации чрез свързване на практици от селското и горското стопанство с научните изследвания и академичните среди, както и с асоциации и клъстери, биоиндустрия, политици, организации за подкрепа на бизнеса, агенции за иновации и посредници за трансфер на технологии в мрежи за партньорство за иновации с много участници. Тези мрежи ще се управляват от три центъра за проектиране на иновации за биомаса, пилотирани в Андалусия, Унгария и Ирландия. 

Във всеки от тези центрове съществуващите резултати от изследвания и добри практики за валоризиране на страничните потоци от биомаса от селското стопанство и горите ще бъдат споделени и съпоставени със специфичните нужди и потенциал. В рамките на проекта се събират и разработват нови идеи на местно ниво, както и специална подкрепа за иновациите, приложена за по-нататъшно разгръщане на избрани теми, които се разглеждат от многостранни партньорски групи за иновации.

Тук практическата подкрепа при използването на обещаващи резултати от научни изследвания се допълва от помощ при развитието на бизнес модел със съобразена комбинация от мерки за подкрепа на иновациите, предлагани на отделните субекти.

По този начин ще бъдат разработени специално създадени инструменти и материали за подкрепа на иновациите в съответствие с идентифицираните нужди на горското и селското стопанство. Във всеки център ще бъдат създадени ръководни комитети, състоящи се от експерти по експлоатация и развитие на бизнеса, които да наблюдават и консултират концептуализацията и прилагането на обученията и мерките за подкрепа.

Резултатите и опитът от проекта ще бъдат преведени в препоръки за по-ориентирана на търсенето изследователска програма, както и дългосрочни материали за крайни потребители, които да бъдат включени в Европейското партньорство за иновации.

По този начин AGRIFORVALOR предоставя като посредник и фасилитатор нови търговски възможности за селското стопанство и горския сектор в Европа да стане активен партньор във веригата на доставки на остатъчната биомаса от дейността на земеделските и горските стопани.

247 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!