Аграрният сектор все още очаква Министерството на земеделието и храните да обяви състава на Работна група за обсъждане на директните плащания в новия програмен период, както и да бъде свикано заседание на тази работна група. Министър Димитър Греков заяви пред Фермер.БГ в началото на месец май, че до 13 май работната група ще бъде сформирана и ще бъде насрочена дата за заседание.

 

До момента обаче, няма предприети действия от страна на министерството. Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), припомни, че още в началото на април НАЗ инициира дебат по мерките, заложени в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Присъстващите неправителствени организации от аграрния сектор упрекнаха тогава МЗХ за цялостната политика, която се води в селското стопанство.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

„Най-важното е това, че нямаме никаква яснота какво очаква българския земеделец в новия програмен период 2014 - 2020 г. На практика този програмен период вече започна, в средата на 2014 г. сме, а няма яснота по програмата. Вероятно именно на това общо мнение на браншовите организации реагира МЗХ като обяви, че ще направи работна група с представители на неправителствения сектор за обсъждане на директните плащания и като цяло – на подпомагането във всички сектори на селското стопанство.

 

До момента, обаче, събиране на такава работна група не е проведено, дори не е ясно дали тя е сформирана, както и кога ще има заседание“, коментира за Фермер.БГ Радослав Христов. Той допълни, че очаква в много кратко време да има яснота по състава на групата и бъде насрочено заседание. „Надявам се МЗХ да спре със своите популистки действия по отношение на политиката в аграрния сектор.

 

Трябва да бъде преустановена практиката когато трябва да бъдат решени проблеми в сектора, това да става само за пред обществеността като се използват за това неправителствените организации, а на практика министерството само да решава какво прави“, допълни Христов. Като пример той посочи Тематичната работна група по разработването на ПРСР 2014-2020 г.. По думите му, по време на проведените досега заседания на Тематичната група са били направени стотици предложения, които, обаче, не са намерили място в Програмата.

 

„Проведен по този начин дебат е проформа. Това не е от полза за никого“, категоричен е Христов. Според него спешно е необходимо изготвянето и приемането на Закон за браншовите организации, с който да се регламентират работещите в аграрния сектор неправителствени организации.

 

„Надявам се, че след приемането на Закон за браншовите организации, каквото и да се предприеме в аграрния сектор, то трябва да се обсъжда с реалния фермер, с реалния земеделец, за да ясно от какво имат нужда стопаните, а не от какво имат нужда администрацията и управляващите“, допълни Радослав Христов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!