Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, председателят на парламентарната комисия по земеделие проф. Светла Бъчварова, народни представители, ръководствата на Селскостопанската академия и на всички нейни звена от страната се събраха в петък, за да отбележат заедно Деня на аграрната наука – 25 октомври. Присъстващите на честването на 131-ия Ден на аграрната наука бяха посрещнати и поздравени от доц. Христо Бозуков, председател на Селскостопанската академия (ССА).

 

Селскостопанска академия

 

„За България, за която земеделието е история, поминък, съдба и бъдеще селскостопанската наука е от емблематично значение. Нейните достижения дават стабилна основа, поставят жалоните и градят мостове към бъдещи открития и разработки за развитието на отрасъла. България ще продължи да бъде свързана със селското стопанство. Затова съм убеден, че предизвикателствата, които стоят пред нас не са малко, но с общи усилия ще успеем да ги преодолеем“, каза в приветственото си слово доц. Бозуков. Той беше категоричен, че в трудното време, в което живеем, все повече нараства значението на научния и приложния потенциал в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост.

 

Селскостопанска академия

 

„Много от тези проблеми не могат да бъдат решени от отделни държави и изискват общи усилия в рамките на широко международно сътрудничество. Трябва да е търсят съвместни решения на въпроса как ефективно да се направлява процесът на глобализация, за да се избегнат негативните му аспекти и да има устойчив растеж“, заяви още доц. Бозуков. Министърът на земеделието и храните приветства хората, отдали се на аграрната наука. „Този ден отбелязва по достойнство достиженията на всички научни работници в аграрния сектор, които с труда си и със създадените от тях научни разработки са изградили историята и традициите на Селскостопанската академия“, каза министър Греков. Той подчерта, че развитието на българското селско стопанство е пряко свързано с труда на научните специалисти от аграрните институти, които подпомагат работата на земеделските производители. „Това са инструментите на модерното земеделие с възможности за въвеждане на нови технологии, съвременни модели на производство и иновации“, заяви министър Греков. Той допълни, че МЗХ подкрепя дейността на ССА и на аграрните институти и изрази увереност, че добрите партньорски отношения ще продължат и в бъдеще. „Обществото има нужда да знае какво работим и затова всяка година на този ден ние показваме плодовете на труда си“, каза в словото си проф. Светла Бъчварова.

 

Селскостопанска академия

 

Тя увери, че в лицето на комисията по земеделие аграрните институти имат партньор и гарант, че всички техни предложения за усъвършенстване на нормативната уредба и закона за ССА ще бъдат разглеждани и ще бъдат вземани най-добрите на аграрната наука решения. На официалната церемония министър Греков, Светла Бъчварова и Христо Бозуков връчиха дипломите на шестима новохабилитирани професори и доценти. Лично министър Греков обяви присъждането на титлата „доктор хонорис кауза“ на ССА на акад. Атанас Атанасов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!