Селското стопанство е в подем, показват данните за предстоящото изложение „Агра”, което ще се проведе от 4 до 8 март 2014 г. в Международен панаир Пловдив, съобщават от пресцентра на Панаира. Три месеца преди старта заявките за участие вече доближават миналогодишното ниво на Международната селскостопанска изложба. В този отрасъл сравненията скоро ще се правят не спрямо трудните, а спрямо успешните времена, заяви в началото на 2013 г. д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на националния изложбен център.

 

Прогнозата се потвърждава от засиления интерес на фирмите да се представят на „Агра 2014” – признак за тяхното стабилизиране. Ангажираните изложбени площи са с 83% повече спрямо декември 2012 г., а участниците – с 61% повече. Очаква се до откриването на „Агра 2014” и екзпозициите, и изложителите да отбележат ръст в сравниение с миналата година. Това е ясен симптом, че селското стопанство излиза от кризата и тръгва нагоре. Расте и амбицията на бизнеса да предлага на пазара нови продукти, което също показва, че за отрасъла е приключил периодът на оцеляване и е дошло времето за развитие.

 

По желание на фирмите се разширява традиционният Конкурс за иновации, който се провежда в рамките на Международната селскостопанска изложба. През 2014 г. в него ще има не 6, а 8 категории, като в отделни групи ще се състезават технологиите за рестениевъдството и за животновъдството заради бързото навлизане на научните разработки в двата сектора. Компании от 12 държави вече са подали заявки за участие в предстоящата „Агра”.

 

Тя отново ще демонстрира нови технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, финансови и консултантски услуги, постиженията на научните институти в състава на Селскостопанската академия. Очакват се над 30 000 посетители – предимно собственици на фирми, мениджъри и специалисти, от страната и чужбина.

 

Прогнозира се ръст и на участниците в Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра”, тъй като тя стана фаворит на посетителите специалисти. Техните интереси са насочени и към секторите „Растениевъдство”, „Селскостопански машини и инвентар”, „Агрохимикали и торове”, „Научна дейност и разработки”, „Животновъдтво”, „Лозов посадъчен материал”, „Ветеринарна медицина”.

 

„Агра 2014” ще се проведе под патронажа на минисъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, както и още три прояви на Международен панаир Пловдив през 2014 г. – международните изложби „Винария” (за лозарство и винарство) и „Фудтех” (за хранителната индустрия), които ще се състоят от 2 до 5 април, и „Природа, Лов, Риболов”, която ще бъде в дните между 19 и 23 март 2014 г.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!