Стойността на агнешкото месо в Нова Зеландия значително надхвърли през октомври и ноември 2017 г. нивата, постигани през предишните две години, съобщи AHDB Beef & Lamb, Великобритания.
 
 
Номиналната цена на агнешкото трупно месо с ниско съдържание на мазнини, определено като клас Y, отбеляза своеобразен рекорд, като се повиши с около 33% спрямо същите седмици на предходните две години.
 
В края на ноември 2017 г. е отчетена стойност 681 цента/кг - със 169 цента над нивата от предходните години и само с 2 цента под цената от седмицата по-рано. 
 
 
Все още обаче цените на този особено търсен на пазара вид агнешко месо са по-ниски от онези, които бяха регистрирани по същото време на 2011 г. Тогава цените на агнетата в Нова Зеландия, клас Y, бяха над 700 цента/кг. (Според курса на БНБ един новозеландски долар се разменя за около 1,14 лева).
 
Очаква се поскъпването тази година силно да повлияе върху износа на агнешко за Великобритания.
 
Ценовата разлика между агнешкото, произведеното в Обединеното кралство, и това от Нова Зеландия намаля в края на ноември до 37,5%. За сравнение през същата седмица миналата година разликата е била впечатляващите 93,8%. Стесняването на маржа без съмнение ще задълбочи тенденцията към спад на вноса на новозеландско овче месо във Великобритания.
 
 
В Нова Зеландия производствената година в сектора трае между октомври и септември. През 2017 г. сезонът започна силно за фермерите с производството през октомври на 34,6 хил. тона овче месо, от които 31,9 хил. тона агнешко, показват данни на ресорното министерство. Общото количество е с 23% повече от същия месец на миналата година.
 
Новозеландските кланици са преработили през октомври 1,652 хил. глави - с 21% повече от същия месец на 2016 г. Според някои наблюдатели е възможно това увеличение да се дължи на сушата през тази година. Притиснати от нея, много стопани може да са предпочели да изпратят в кланиците повече млади животни.