Няма предлагане на цяло агне в големите търговски вериги. Това сочи справка на дирекция "Стратегии, анализи, планиране и пазари" на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В края на месец март средните цени на дребно на разфасовките в големите търговски вериги се покачват с около 3% спрямо нивата отпреди един месец. Леко се покачва цената на дребно и в по-малките магазини.

В същото време цената за килограм живо тегло агнешко от фермата е около 5 – 5,50 лв на едро; 6 лв/кг е цената на дребно, а по-малко агне – до 23/25 кг може да се продаде за 7 лв/кг на дребно, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ).
[news]
Животновъди съобщават пред Фермер.БГ, че изкупвачи им предлагат 4,50 – 4,70 лв/кг живо тегло.

Все повече фермери предпочитат да предлагат агнета чрез онлайн обяви в интернет. Справка в категорията Агроборса на Фермер.БГ сочи, че в последните дни предлагането на животни се увеличава като средната цена, която предлагат животновъдите, е 5 лв./кг.

При посочените изкупни цени от фермите, цените в търговската мрежа са в пъти по-високи в навечерието на Великденските празници. Предлагането на едро на цяло агне е в границите от 11,75 лв./кг (Кюстендил) до 14,68 лв./кг кланично тегло (Пловдив). През миналата седмица търговията на едро с агнешкия бут по области е в широкия ценови диапазон от 12,30 лв./кг (Шумен) до 17,58 лв./кг (Русе). Предлагането на едро с агнешка плешка по области остава в ценовия интервал от 11,00 лв./кг (Варна и Кюстендил) до 13,45 лв./кг (Стара Загора)

Според земеделския министър Димитър Греков няма основание за повишаване на цените на агнешкото в навечерието на пролетните празници. Според министъра страната ни има достатъчно „хубаво и качествено агнешко месо с чудесни вкусови качества“, което може да задоволи търсенето от страна на потребителите.




 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!