Кризата е невероятна, ще има нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС). Това е оценката на министъра на земеделието Десислава Танева за излязлата от контрол опасна инфекция.

БАБХ ще избива животни и в регионите без чума

Ветеринарните власти, ресорното министерство и Народното събрание бяха наясно със заплахата по северната граница на България с Румъния още през юли миналата година.

Министърът на земеделието по това време Румен Порожанов предприе мерки, които бяха посрещнати противоречиво, на моменти със силно неодобрение от стопани, ловци и странични наблюдатели.

Кой е виновен, че вирусът мина границата? На този въпрос няма отговор. Но са безспорни обстоятелствата, които помогнаха на духа да излезе от бутилката.

Криза на доверието към ветеринарните власти

Доверието крепи устоите на всяко общество. Кризата на доверието към ветеринарните власти стана очевидна за миналата година при разпространението на чумата по дребните преживни животни в Странджа.

Липсата на прозрачност за резултатите от лабораторните тестове в началото, както и враждебните думи, отправени към стопаните, отвориха пропаст между животновъди и ветеринарни лекари.

„Единственото прасе, намерено край телената ограда, е умряло от смях.“

Този виц се разказва в социалните мрежи от миналата година. Тези дни беше разказан в парламента, но никой не се засмя. Трагедията в трите заразени от чумата свинекомплекса в Русенско се усеща на стотици километри оттам.

Стопаните в сектора са наясно, че вече никой не е защитен. И са гневни, че неясно колко пари са похарчени неясно колко ефективно за 133-километровата телена ограда от Силистра до Дуранкулак. 

Стана известно само, че държавата е отпуснала за борба с АЧС около 8,1 млн. лв. общо за 2018 г. и 2019 г.

Реалният живот срещу формализма

Разминаването между истинския живот и документите накара някои стопани да крият животните си от всички власти – от лекарите, от кметството, от данъчните, от всички хора на държавна служба. Това е опасно, но също е част от проблема с доверието.

Стопанинът плаща за всичко сам и това става все по-скъпо

Вземането и изследването на проби от животните в лаборатории поскъпна значително през последните години, като тези разходи легнаха изцяло на гърба на фермерите. Чак този месец правителството гласува държавна помощ за вече направени проби през първото полугодие на тази година.

От гледна точка на стопаните това е поставяне на каруцата пред коня: когато те са правели разходите, не са имали никаква сигурност дали те ще им бъдат покрити от държавата. Диагнозата е: пари има, но не отиват където трябва или пристигат ненавреме.

Правила има, но не се спазват

Още от миналата година се заговори за преброяване на всички животни, отглеждани в стопанства тип „заден двор“. През 2018 г. в страната нямаше избори и не можеше да има оправдания, че местните власти не смеят да изпълнят задълженията си, защото това би се възприело от населението като враждебна мярка. Сега министър Танева публично заявява, че липсва подкрепа от местните власти за непопулярните действия срещу чумата.

Играта на криеница продължава

Властите продължават да отлагат отговора на въпроса конкретно как ще овъзмездяват стопаните, чиито животни са умъртвени или ще бъдат умъртвени заради мерките срещу АЧС. Ясно е, че в широкия кръг на пострадалите ще има различни категории собственици.

Колко пари и в какъв срок ще получат стопаните на регистрирани животни? А на какво могат да се надяват онези с нерегистрирани прасета? Има ли начин нередовните да легализират свинете си? В кои региони какви мерки ще се предприемат. Кога ще се получават парите?

Тези въпроси изглеждат прекалено много и са трудни, но при достатъчно динамичен подход може да получат отговор в рамките на едно съвместно заседание на компетентните власти.

Ловците искаха да помогнат, но дали ги чуха?

Намаляването на популацията на дивата свиня е една от най-ефективните превантивни мерки срещу чумата.

Представители на ловни сдружения още от миналото лято излизаха със становища за удължаване на ловния сезон. Имаха и предложения как е най-добре да се включат в мерките. Обясняваха, че висок ефект дава само ловът с кучета, тъй като дивата свиня страни от човека.

Надделя обаче становището, че тези хайки ще подплашват животните и те ще разнасат инфекцията на по-големи разстояния. Сега аграрното министерство отново провежда разговори с ловните сдружения.

Точна е народната мъдрост „Най-верен е вторият акъл на българина.“