Фермерите с лични стопанства от общините Николово и Гурково трябва да заколят всички прасета в срок до 5-ти август. В противен случай животните ще подлежат на задължително умъртвяване. Затова сигнализира Агри.БГ животновъдът Симеон Хаджиев. 

Африканска чума пламна в още един голям свинекомплекс у нас?


Стопанството на Хаджиев се състои от 600 овце, 3 свине-майки и 1 прасе за угояване. Животните се отглеждат в село Нова Махала, общ. Николово. За новите разпоредби, фермерът научава от изпратена заповед от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) до кметство Николово. 

Снимка: Личен архив


„Бих попитал БАБХ и всички отговорни лица и институции защо се прибягна до тази мярка – да се избиват здрави животни, в окръзи, където не е регистрирано наличието на болестта. Освен това ние не попадаме нито в 3-километрова зона от огнище, нито в 10-километрова такава зона“, обясни животновъдът.


Той добави, че прасета се отглеждат в затворени помещения и нямат никакъв досег с други прасета и животни.


„Нашите животни няма как да пренасят заразата, но съм съгласен с твърдението, че са потенциални заразопреносители. Какво обаче прави БАБХ – поправя най-голямата си грешка, с друга грешка. А в момента от Агенцията дори не знаят по какъв още начин се пренася вируса. Той може да се пренася и чрез насекоми, птици, хищници, хора, превозни средства. Не изключвам и по въздушен път, в следствие наблюденията ни от заразените свинекомплекси“, добави Симеон Хаджиев.

Снимка: Личен архив


Според фермерът най-голямата грешка на Агенцията е това, че не е направено почти нищо, за да се предотврати идването на АЧС в България.


„Единственото, което беше направено е, да се гласува един милион лева за ограда на сухопътната ни граница, за която бяха откраднати половината пари и беше направена колкото да се почешат дивите прасета. Нашите управляващи купуват 8 бойни самолета F-16 от САЩ за над 2 млрд. лв. А не можаха да гласуват 20-30 млн. лева за борба с АЧС“, каза още Хаджиев.


Животновъдът е категоричен, че няма да се подчини на това избиване на здрави животни .


Освен това през есента на 2018 г. фермерът е опитал да регистрира своите прасета, но регистрация му е била отказана.


„Моят обект е регистриран по чл. 137 от Наредба 44, но въпреки това ми отказаха регистрацията. Мотивът затова беше, че е забранено да се регистрират прасета в задния двор, в условия на чума, въпреки че тогава заболяването още не беше на наша територия“.