Африканската чума по свинете (АЧС) вероятно ще се появи във Франция и в Германия през 2019 г. А по-нататъшното разпространение се очаква да достигне и Югоизточна Азия. Това каза Сергей Данкверт, директор на руската ветеринарна служба Роселхознадзор в Москва. 
 
 
Освен очакваните нови огнища, в предходни прогнози руският ветеринарен орган изчисли, че болестта се движи на запад със средна скорост от около 350 км/годишно.
 
През тази година бяха открити и първите огнища на АЧС в Монголия. В страната бяха регистрирани 5 огнища на 21 януари 2019 г. Няколко свиневъдни ферми са засегнати, а няколкостотин свине вече са умъртвени, съобщава globalmeatnews.com.
 
До преди тези случаи, страната беше считана като свободна от АЧС, въпреки записки в предишни доклади, където китайски ветеринарни власти твърдят, че болестта е проникнала в страната, като е идвала от Русия, преминавайки през Казахстан и Монголия.
 
[news]
Говорейки за възможния ефект от епидемията на АЧС в Азия, Данкверт каза, че очаква "наистина тежки последици“. По думите му тези страни до голяма степен разчитат на свиневъдството,като отрасъл и ще им е трудно да ограничат разпространението на вируса.
 
В допълнение, Данкверт заяви, че разпространението на АЧС в Европа се случва напълно в съответствие с предишни прогнози, направени от ветеринарната служба. От друга страна, Роселхознадзор не е очаквал толкова бързо появата на заболяването в Китай и не е имало прогнози, че болестта ще бъде открита в Монголия.
 
"Вярвам, че тези факти са доказателство, че глобалното разпространение на АЧС не е под контрол", каза специалистът.