Партия АБВ представи Националната си стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България, с която предлага да се узакони публично-частното партньорство между държавата, общините и бизнеса. Според лидера на партията в оставка Георги Първанов у нас успешно се развива само зърнопроизводството.Огромната част от българските фермери се занимават с губещо земеделие.
[news]
По повод оповестената от АБВ Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България, депутатът и зам.-председател на ПК по Земеделие в Нардодното събрание проф. Иван Станков коментира пред Националното радио, че в нея се предлага „една по-нормална структура“. Структурата на производството е нарушена: „Вече съм казвал, че имаме един светъл лъч – зърнопроизводството и производството на маслодайни култури, но силно занижено е производството на плодове и зеленчуци. За да ги има, ние трябва да възстановим напоителната система. За да ги има фуражните култури, трябва да обезпечим животновъдите. Те също трябва да бъдат на поливни площи. Ето, няма ги предпоставките. Точно това казваме ние, какво трябва да се направи последователно – първа стъпка, втора стъпка, трета.“
 
Проф. Иван Станков припомни, че настоящият проект за стратегия за устойчивото развитие на земеделието в България е разработен от авторски колектив, който включва 108 изтъкнати специалисти по аграрните проблеми в България. 61 души от тях са представители на практиката, на браншови организации, всички неправителствени организации и на бизнеса, а останалите 47 души са научни работници. 
 
Председателят на АБВ Георги Първанов посочи, че за структурата на земеделското производство в България е важно да има един своеобразен "зелен коридор" с Москва за бързоразваляща се земеделска продукция. Първанов отбеляза, че такъв коридор може да се договори за плодове и зеленчуци, които да преминават без излишни митнически ограничения. „Това беше договорено и просто трябваше някой да го реализира. За съжаление, от 2-3 правителства насам никой не се нае да го направи", допълни той.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!