Продължават замерванията на площите в Добричка област, за които са подадени сигнали, че са унищожени от проливните дъждове и снеговете в ниските терени. Засегнати са общо 809 дка пшеница в 2 общини от областта - Добричка и Балчик, съобщават от Областната дирекция  "Земеделие и гори". Има и засегнати парцели с рапица, но процентното съотношение на пропадналото зърно спрямо е много ниско - 259 дка. 

Най-голямото наводнение между селата Ген. Колево и Пленимир е оставило под вода около 3 хил. дка с есенници, съобщи зам.- директорът на Добруджанския земеделски институт ст.н.с. д-р Николай Ценов. Там бе един от най-тежките участъци, които се наводниха още при снеготопенето през пролетта и дълго време изглеждаше като микроязовир. Водата вече е попила в почвата, но стопаните не успяха да засеят пролетниците. Според д-р Ценов нивите с пропаднали есенници в национален мащаб намаляват и в повечето случаи върху тези площи се сеят царевица и слънчоглед. Той уточни, че не разполага с конкретна информация за влагозапасяването на почвата, защото тя е много динамична в последните дни.

От Областната дирекция "Земеделие и гори" припомниха, че на проверка подлежат посевите, засегнати от всички природни бедствия - суша, градушки, обилни валежи и т.н., но ще има плащания, решава Министерски съвет на базата на съответния европейски регламент.  За сушата през 2007 г., например, помощи бяха отпуснати чак през 2008 г. 

Заявления за пропаднали площи се подават в съответната общинска служба, където е регистриран земеделският производител. За едногодишни растения се полагат компенсации при напълно унщожена реколта. При овощните дървета, поразени от град, се констатира само процент от едногодишния добив. Логиката е, че фиданките не са съсипани напълно, докато зърнените култури не могат да изпълнят функциите си за изхранване на населението, което е приоритет.


Няма пропаднали площи или поражения в отделни полета при пролетниците, съобщиха още от Областна служба "Земеделие и гори". През настоящата година са засети 908 703 дка слънчоглед и 771 425 дка царевица. През миналата година маслодайната култура е била със 100 233 дка повече. При царевицата е обратното - сега се наблюдава увеличение на площите с 46 546 дка.

При есенниците най-голям ръст на сеитбата бележи зимната маслодайна рапица. През тази стопанска година с нея са засети 261 011 дка, докато през м.г. те са били 170 509. Тази култура се радва на засилващ се интерес от страна на производителите и ако през 2002 година площите с рапица в Добруджа са били едва 48 320 дка, то сега са нарастнали с 5,4 пъти.

При пшеницата също има ръст. По традиция хлебното зърно в Добруджа е на пиедестал. Засети са 1 138 617 дка или с 66 234 дка повече, спрямо предходната година. Ечемикът бележи спад, но малък - засетите  площи за м.г. са 101 177 дка , а през настоящата - 100 625 дка.

През тази седмица стартира жътвата на пшеница в община Шабла, където досега е прибрана реколта от 1500 дка  при среден добив от 450 кг./дка. В Генералтошевско и общините Добрич и Добричка са ожънати 1924 дка с ечемик при среден добив от 484 кг./дка.