80-90% от цветните пъпки на кайсиите са измръзнали. Това каза за Фермер.БГ председателят на Сдружение „Българска праскова“ Коста Петров. 
 
Той разказа, че миналият четвъртък в Сливенския регион, по поречието на река Тунджа температурите са паднали до минус 17 градуса. 
„Направихме проби и се оказа, че като разрежем пъпките, вътре са кафяви. На 10 пъпки, 8 са кафяви при кайсиите“, каза Петров. 
 
Някои сортове праскови също са засегнати, като при едни пораженията са до 80 процента, а има и такива с 50%. 
По думите му при черешите някои сортове до 80 процента също са поразени от рязкото застудяване, което стана миналата седмица. 
Има по-късно цъфтящи сортове, които се спасиха, добави Петров, като отбеляза, че при сливите предимно е пострадал азиатския тип. Като при тях е отчетено 80 процента измръзване. Европейските сортове – Стенлей, Президент, са с по-дълъг зимен покой и това ги е отървало. 
 
„Имаше топли дни през февруари и те се събудиха. Надуха се пъпките, тръгна сокодвижението и закалката се изгуби. И естествено се повредиха пъпките“, разказа притесненият стопанин. 
 
Той добави, че има опасност за реколтата.
„За някои сортове очакваме и да се компроментира реколтата“, каза Петров.
По думите му тези студове могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата. 
 
 
„Такова нещо старите овощари от региона помнят през 1985 г., когато през март е имало подобна ситуация с внезапно падане на температурите. Тогава 4 000 – 5000 декари бяха изкоренени“,  разказа Коста Петров и добави: „На минус 17 градуса няма кой да ти помогне. Това не е минус 2-3 градуса, да се опитваш да затопляш въздуха. Това става веднъж на 30 години, но става“. 
 
Стопаните от региона се събират, за да обсъдят ситуацията и да съберат окончателните данни за пораженията. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Прасковите са около 16 000 декара, а близо 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, 8000 декара са черешите.