Председателят на Европейския съвет Херман Ван Рампой направи нови предложения относно дългогодишния бюджет на Евросъюза по време на срещата на ръководители на държави-членки в Брюксел.

Сред новите предложения може да има добри новини за България, защото се предвижда увеличаване на парите за сближаване с повече от 10,5 милиарда евро и за общата селскостопанска политика с 8 милиарда евро, предаде БНТ.

След края на консултациите, които продължиха до късно тази нощ, премиерът Бойко Борисов обяви, че конфликтите между отделните държави са огромни, но се надява България да получи това, което желае.

Разговаряхме днес и с президента Ромпой, и с Барозу, сега на два пъти разговаряхме надълго и с канцлера Меркел. Казали сме си нашите претенции и за земеделието, и за кохезията. Надяваме се, че България ще получи повече пари, но понеже не искам да има спекулация с моите изказвания, когато утре (днес 23.11, петък - бел. ред) в 12 се съберем отново, през деня ще имаме отново среща с канцлера, с президента Ромпой, да достигнем максимума, който България заслужава, тъй като всички отчетоха, че ние сме от най-добрите финансово дисциплинирани държави.

В новия вариант на предложенията общият размер на разходите се запазва, но разпределението им по области е различно от първоначалното.

Проектът на Ромпой на практика се покрива с искането на България ако се налагат съкращения те да бъдат направени от проекта за жп свързване на Европа и от програмата за изследвания "Хоризонт 2020". Дали тези предложения ще бъдат приети от останалите ще стане ясно или днес, или утре.

Анализатори смятат, че на този европейски съвет няма да бъде постигнато решение, а ще се стигне само до принципна позиция. В този случай е възможно окончателният вариант на бюджета на Европейския съюз за следващите седем години да бъде приет през март догодина.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!