В момента в сектора се оформя сериозна криза. Липсват кадри за земеделие, заяви Нели Стоянова, председател на ЗК „Възраждане” в добричкото село Паскалево. „Повечето от завършващите университетите не смятат, че трябва да се доказват, трудно работят, трудно се говори с тях за пари, нямат нужните познания”, споделя Стоянова.

Пчелари излизат отново на протест

Тя допълва, че на самата нея са били необходими 8 години, за да се докаже и да стигне до позиция в мултинационална компания. В момента големите фирми взимат на работа служители директно от студентската скамейка. Дали имат достатъчно опит, дали притежават желанието да се учат и доколко ефективни ще са за предприятията, остава отворен въпрос.

„Трудно се намират вече специалисти, трудно се намира изобщо работна ръка”, уточнява още фермерката. 


Общо 15 души обработват 10 500 дка земя със седалище в село Паскалево. „Аз имах късмет, че имах готов изграден екип в кооперацията. Най-младият член е на около 45 години. Ще се сблъскам с проблема „работна ръка” при евентуален следващ мандат като председател, тъй като тогава ще започнат първите служители да излизат на пенсия”, изчислява още Нели Стоянова. По думите й причините за трудностите на пазара на труда се крият и в двете страни. 


Първо - младите хора нямат желание да работят. Второ – самият работодател няма отношение, няма и заплащане. Това са важни моменти, за да можеш да стимулираш своя служител да изкара 12 часа в кооперацията. Медалът има две страни”, категорична  е младата дама. 


В повечето случаи умението да се поставиш на мястото на другия е много важно. Оказва се, че нито работникът иска да види гледната точка на работодателя, нито пък той иска да застане в обувките на служителя и да види неговата позиция. Затова има разминаване. 
Повечето от колегите на Нели Стоянова от Добричка област са на същата позиция – трудно се намират както специалисти, така и общи работници. Нуждите на земеделските стопанства в Добруджа изискват както добре квалифицирани и постоянно образоващи се агрономи, така и механизатори, които да могат да работят с високотехнологичните машини. Според анкета, направена през октомври сред 103 фирми от Добричка област от Агенцията по заетост, сектор „Земеделие” се нарежда на второ място по недостиг на кадри. Прогнозите сочат, че и през следващите 12 месеца работната ръка в селското стопанство ще е сред най-търсените.   


92 % от фирмите в Добрич изпитват недостиг на работници, а при 79 на сто липсват тесни специалисти. Това показва и проучване на Стопанска камара, Добрич, направено през април и май сред 192 предприятия в областта. Почти половината от анкетираните фирми са на мнение, че не могат да намерят ръководен персонал.