Към момента огнищата на птичи грип в страната са 50, като най-много са концентрирани в Пловдивска област. Това съобщи министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред Bloomberg TV Bulgaria. 
 
 
По думите й засегнатите птици, които са предимно патици, са 350 000, като те са заразени от щама  H5N1, който не е опасен за хората. Танева отбеляза, че в по-голямата част от фермите, в които се вихри заразата, мерките за биосигурност не са спазени. Именно поради липсата на нормативна уредба в този сектор, който по думите на министъра расте с близо 10 процента годишно, се създава работна група.
 
Тя ще е към Министерството на земеделието и храните и в нея ще влизат представители на неправителствените организации и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Нейната цел ще е да се изгладят изисквания за отглеждането на водоплаващи птици. 
 
Овладяване на ситуацията
Министър Танева заяви, че не може да бъде категорична кога ситуацията ще бъде овладяна, но за да стане това от повереното й ведомство са пуснали официално искане до министерството на правосъдието.
 
 
В него е записано, че МЗХ търси съдействие за използването на лишени от свобода, които да помагат като общи работници по време на умъртвяването на птиците, тъй като ветеринарните лекари са претоварени и работят без почивка от възникването на ситуацията през декември във Видинско. 
 
Към момента в страната са умъртвени близо 300 000 птици, като министърът подчерта, че не е имало стопанин, който да се възпротиви на мерките, които се прилагат за ограничаване на болестта. 
 
Танева припомни, че в подобни случаи според действащото национално законодателство държавата обезщетява стопаните за умъртвените животни. Обезщетяването става по пазарна цена, но коригирана според възрастта и срока на амортизация на съответната птица. "Към момента говорим само за няколко милиона лева", каза Танева.
 
Загуби 
По прогнозен разчет на Българската агенция по безопасност на храните прогнозните разходи на държавата за всички средства, необходими за справяне с вируса, възлизат на 1 млн. лева, допълни тя.
 
 
Междувременно стана ясно, че със заповед на министър Танева се забранява лова на пернат дивеч в 35 общини, на чиято територия са констатирани огнища на птичи грип.
 
Решението е било взето по предложение на Кризисния щаб, като превантивна мярка срещу разпространение на заразата.
Забраната важи за 11 области.