Пред съвременното свиневъдство стои задачата да бъде изхранено населението на планетата, което постоянно расте. Освен това трябва да бъдат запълнени „дупките“ в производството, провокирани от изискванията за благосъстоянието на животните и строгите икономически норми (ЕС), казва известният канадски експерт в сферата на свиневъдството Саймън Грей, пише изданието agroportal.ua.

Обезщетение от 70 лв. за прасе, заклано срещу чумата


Според експерта пет са ключовите фактор, които спират развитието на свиневъдството в цял свят:

1. Африканска чума по свинете
Активното разпространение на болестта внася смут и неувереност в работата на работещите в свиневъдния отрасъл. Засега не съществува ефективна ваксина срещу вируса.

2. Дефицит на квалифицирани кадри
В някои региони отсъствието на работници е ограничаващ фактор за създаването на нови свинекомплекси. В други, макар да има достатъчно кандидати, е прекалено ниско нивото на професионализма.

Често разликата между средно и голямо стопанство е значителна, в това чисто и заради работната ръка. Следователно е налице необходимост от повишаване на квалификацията на персонала, тъй като от нея зависи производството, казва Саймън Грей.

3. Дефицит на високо ниво генетика
Много ферми се опитват да разрешават генетическите въпроси със собствени сили – те прилагат вътрешни програми и тем подобни неща. Те обаче са по-малко ефективни, отколкото купуването на висококачествена генетика.

4. Лобиране за благосъстоянието на поголовието
Страните и регионите, които са въвели строги плавила за благополучието на селскостопанските животни, като правило се характеризират с по-високи производствени разходи, но наедно с това с по-малко потребители, готови да заплатят по-високата цена на готовата продукция.

Установяването на по-строги правила относно благосъстоянието провокира понижаване на производството на свинско месо с почти 50%, сочи практиката.

5. Месните качества на свинското
Доколкото отрасълът отдава предпочитание на по-постното свинско месо, то „да се завоюва пазар с продукт, чието качество е под въпрос“ е трудно, подчертава експертът.