41 363 300 лв. по-малко ще получи Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това е записано в проектобюджета на финансовото министерство за следващата година. Сумата, с която ще работи ведомството, ако предложението на финансовия министър Владислав Горанов бъде удобрено от парламента, е 205 544 900 лв. 
 
Първата  причина за това е, че през юли месец 52 щатни бройки от МЗХ бяха преместени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 
[news]
 
Това се наложи поради приетия тогава Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър. 
Именно поради тази рокада от бюджета на МЗХ са редуцирани 731 000 лв., необходими за персонала и издръжката на прехвърлените хора в Агенцията по геодезия, картография и кадастър за следващата година. 
 
Другата и то доста по-сериозна като сума рокада, която наложи отъняването на бюджета на аграрното ведомство е, че през август месец влезе в сила Законът за предучилищното и училищното образование. С този акт професионалните гимназии, финансирани от МЗХ, станаха общински. По данни на министерството, предоставени на Фермер.Бг, сумата, необходима за гимназиите, с която е намален бюджета на ведомството, е 40 632 300 лв. 
 
Иначе, ако Народното събрание приеме предложения от финансовия министър Владислав Горанов бюджет за следващата година, средствата, с които ще разполага Държавен фонд „Земеделие“ ще са същите като миналата година. А именно 367 745 300 лв. 
 
По време на закриването на пожароопасния сезон, което се състоя на 28 октомври в Хасково, министър Десислава Танева коментира проектожюджета за 2017, като обясни, че той удовлетворява нуждите на МЗХ.
 
„Намалението в бюджета на ведомството се дължи на проведената административна реформа през настоящата година. Искам да подчертая, че средствата за подкрепа на фермерите са осигурени и те ще бъдат в размер на над 300 млн. лв. Схемата за акциза за горива отново ще се прилага“, информира Танева.