Над 4,7 млн. лв. са заделени за финансово подпомагане на пчеларите в България през тази година по Националната програма по пчеларство, обяви Грациела Павлова от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) при откриването на 26-ото специализирано изложение „Пчеломания” в Добрич. 
 
Общият бюджет на програмата за периода от 2017 г. до 2019 г. е в размер на близо 14,3 млн. лева. От тях половината са осигурени от ЕС, а останалите – от националния бюджет. 1900 са кандидатите, заявили желание за подпомагане общо за двата приема, проведени през ноември и януари. 
 
Грациела Павлова приветства пчеларите и поднесе поздравителен адрес от изпълнителния директор на ДФЗ Живко Живков. Той подчертава, че пчеларството е приоритетен сектор в отрасъла на животновъдството, което се подкрепя финансово от 20 години.
 
„Няма друга страна, освен България, в която хората да отглеждат с такава любов своите пчели и да произвеждат мед с по-добри вкусови качества. Българският пчелен мед е известен с божествения си вкус и лечебните си свойства навсякъде по света”, се казва още в поздравителния адрес на Живко Живков. 
 
11 000 тона мед се изнасят годишно от България.