259 000 дка със слънчоглед в Добричка област са третирани срещу ливадна пеперуда.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Тези площи представляват малко над една трета от засетите през тази пролет 853 000 дка с маслодайната култура, съобщи Дарина Василева, отдел „Растителна защита“ в ОДБХ, по време на среща със земеделски стопани в рамките на Дните на полето в село Гешаново. 

В края на юни е установен масов летеж на ливадната пеперуда. Тогава обаче не е било възможно третирането на посевите заради забрана поради цъфтежа на слънчогледа.

През този период гъсеницата се излюпва в 3 огнища в Добричка област.

„Изключително бързо премина от лавандула, люцерна, билки и необработваеми площи с плевели като лобода и поветица в слънчогледа и за 1-3 денонощия скелетира слънчогледовите растения“, обясни специалистът и допълни, че земеделските стопани непрекъснато са търсели и искали консултации с представители на „Растителна защита“, за да се справят с проблема. Установено е преминаване на ливадната пеперуда и към пшеницата, но в съвсем ограничени площи.

Заповедта на министъра на земеделието, с която се разрешава третирането с препарати, съдържащи бацилус турингиензис, идва на 21 юли. Към момента сериозна част от засегнатите в Добруджа площи са третирани. Срокът за пръскане срещу неприятеля ще бъде удължен и няма да е само до 30 юли, както първоначално е обявено в заповедта, уточни още Дарина Василева. 

В момента ливадната пеперуда се е скрила в почвата и какавидира. „Очакваме следващо трето поколение, което ще наблюдаваме след 15-20 август. Нашите професори са ни учили, че то може да бъде най-вредоносно. Има някаква вероятност изключителната суша да повлияе върху тази гъсеница“, допълни още Дарина Василева и поясни, че отделът поддържа връзка с поне 30 агрономи и обследва посевите със слънчоглед.

До няколко дни се очаква одобрение и за трихограма за борба с ливадната пеперуда. Няма на този етап няма сигнали за подмор на пчели. 

„Това е каламитет и трябва да се действа абсолютно бързо. През тези 6 дни, в които чакахме, всички пръскахме без разрешение, няма какво да се лъжем. Ако не бяхме го направили, нямаше да бъдат площите 250 000, щеше да бъде почти целия слънчоглед на Добруджа нападнат. Така че ние апелираме действията на БАБХ и Министерството на земеделието трябва да са по-прецизни“, категоричен е Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.