Земеделските стопани получиха разрешение за третиране на площите, нападнати от ливадна пеперуда. „След 6-дневно чакане вече можем да пристъпим към действие и да пръскаме“, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Стопаните от Добричка област сигнализираха през предходната седмица и поискаха спешни мерки за справяне с неприятеля, който засегна почти половината от посевите със слънчоглед. Те посочиха, че гъсениците на пеперудата унищожават цели полета като оставят след себе си лунен пейзаж. Земеделците предупредиха, че ако не се вземат мерки и не се третират посевите, ще бъде унищожена реколтата от слънчоглед на 100 %. Освен това вече има засегнати и площи с царевица в региона.  

Министърът на земеделието обяви каламитет на ливадна пеперуда за територията на страната. До 30 юли земеделските стопани имат разрешение да третират посевите, нападнати от неприятеля.

Ако се установи, че срокът за справяне с опасността е недостатъчен, то той ще бъде незабавно удължен, се казва още в заповедта на министър Иванов.

Третирането може да се извърши с наземна и авиационна техника при спазване на разпоредбите на Закона за защита на растенията и Закона за пчеларството, както и Наредба 13 за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне. 

Преди да започне пръскането на увредените и засегнати посеви, земеделските стопани трябва уведомят пчеларите за предстоящите дейности. Те трябва да затворят или покрият кошерите в дните и часовете на третирането.Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на зам.-министър Иван Христанов. 

При извеждане на борба с ливадната пеперуда трябва да се използват разрешените за целта продукти за растителна защита, които са посочени в приложение към заповедта. При наличие на гъсеници във възраст II-III и III-IV, както и по време на вегетация стопаните могат да използват Суми алфа 5 ЕК, Сумицидин 5 ЕК, Оазис 5 ЕК - препарати, съдържащи 50 г/л есфенвалерат. Приложен е и списък с продукти с ограничена и контролирана употреба за защита срещу ливадна пеперуда. Това Дипел ДФ, Дипел 2 Х, Рапакс, Рапакс AS, Форей 48 Б. Те съдържат активното вещество Бацилус Турингиензис.   

Ливадната пеперуда вече е нападнала в Добричка област площи със слънчоглед, царевица, люцерна, бостани, полезащитни пояси, крайпътни дървета. Ентомолозите сигнализират, че част от тях вече са какавидирали и предстои трето поколение, което може да бъде най-опасно.