За повсеместно нападение на ливадна пеперуда сигнализират земеделските стопани от Добруджа.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Гъсениците на вредителя са изгризали до скелет растенията от слънчоглед. В някои землища след неприятеля остава пустинен пейзаж с грозни остатъци от мъртви растения. Нападения има и по царевичните ниви. 

„Има региони, които са изключително засегнати – Крушарско, в посока Силистра, в Житница, около Владимирово, Минково, Медово. Неприятелят е повсеместно. Ситуацията на полето е ужасно. Фактът е, че този неприятел не се води за икономически вреден, а на практика е“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Сигналите за нападението зачестяват с всеки изминал ден в Добричка област. Гъсеницата на ливадната пеперуда е в състояние да унищожи за една вечер до 150 дка.

„Напада всичко. Това е полифаг, яде слънчогледи, царевици, люцерна, всичко, каквото има в момента на полето. В момента освен нападение на ливадна пеперуда, на места има и нощенка“, уточни още Жекова.

В момента има обследване на БАБХ, пуснат е рапорт към Министерството на земеделие и се очаква отговор. 
Съгласно Наредба 13 земеделските стопани нямат право да третират в цъфнали култури. „Там, където има прецъфтял слънчоглед, колегите могат да пръскат след уведомителни писма. Въпросът е с каква техника могат да влязат в полето – или самоходни пръскачки, или авиация след разрешителен режим от БАБХ“, поясни още Радостина Жекова. 

При подобен масов проблем земеделските стопани очакват позицията на държавата в лицето на Министерството на земеделието, тъй като те трябва да получат разрешение за използване на съответните инсектициди.  

В момента по полетата в Добричко са гъсениците на второ поколение, които са на път да унищожат до 100% от засегнатите ниви. Част от тях вече са се превърнали в какавиди и са скрити в почвата. Ако не се третират преди това, в края на август или първите дни на септември ще настъпи масовият летеж на следващото поколение пеперуди, предупреждават агрономите.