23 деца загинаха в град Бихар, Индия след като се оказало, че храната в училищния стол била приготвена с олио, съхранявано в контейнер за опасния пестицид - Monocrotophos, забранен за употреба в Европа и САЩ. До трагичния инцидент се стигнало заради нулев контрол при съхранението на храни, които се използват в детската кухня.

 

Само няколко минути след като обядвали децата получили силни гърчове, повръщане и смъртта настъпила много бързо. Разследването е установило, че съда в който се съхранявало олио е замърсен с монокротофос, химически силен пестицид в селското стопанство. В допълнение, съдебно-медицинската експертиза е установила, че концентрацията на продукта в маслото е пет пъти по-висока, отколкото при използването му при пръскане. Като цяло, трябва да се разрежда пет пъти, един литър монокротофос до пет литра вода. Според полицията олиото за готвене се съхранявало в контейнер, предназначен за съхранение на пестициди. Директорката на училището е избягала след инцидента, все още не е намерена.

 

Децата ползват програма за безплатна храна, разпределена за 120 милиона индийски ученици, но качеството е подложено на редовен дебат,  особенно след трагедията от такъв мащаб.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!