2018 г. беше много динамична за овцевъдите. Минахме през много перипетии, важното е, че към нейния край имаме и много постигнати резултати. Така Янка Попова, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) резюмира настоящата година, която вече е към своя край, пред Фермер.БГ.
 
 
„През тази една година успяхме да докажем и да покажем, че има смисъл от единението и видяхме, че след това идват и резултатите. Постигнахме единението като бранш, сега е време да се обединим и като икономически единици. Сега е и момента да намерим начин, по който сдружавайки се, чрез организации на производители, да се преборим с трудностите при реализацията на нашата продукция. Няма друг начин, тъй като в противен случай цената на млякото, месото, агнетата, ще продължи да пада и всичко става просто един напразен къртовски труд“, категорична е Попова.
 

Годината беше резултатна, смята Симеон Караколев, също съпредседател на асоциацията.

 
„През 2018 г. по наше настояване успя да се нотифицира и одобри от Европейската комисия (ЕК) схемата за минимандрите. Междувременно предстоят да бъдат нотифицирани и още две схеми – за мобилни инсталации и кланични пунктове. Тези три схеми директно ще подкрепят овцевъдите и козевъдите в тяхната търговска част от дейността, за да могат да произвеждат и продават млечни и месни продукти, без да са зависими от преработвателите.
 
Другото позитивно през тази година е и промяната в Наредба 26, регламентираща директните продажби, с която се дава възможност на овцевъди, козевъди и биволовъди да реализират продукцията си на територията на цялата страна“, каза Караколев.
 

Всичко това беше постигнато след редица протести, работни срещи, консултативни съвети и дискусии с държавните институции.

 
„Протестът, който организирахме през лятото на 2018 г. не беше просто някаква организация на нещо. Това беше едно логическо стечение на обстоятелствата, които започнаха още през януари 2017 г. Тогава бе приета Наредба 3, по която ние силно протестирахме, тъй като бяхме на мнение, че така предложените условия в документа, ще доведат до срив на изкупната цена на суровините и до зависимост на овцевъди и козевъди от мандрите. Това и се случи. Тази година цените бяха изключително ниски.
 
Тъй като нищо не се промени след протеста, решихме да разговаряме директно с Европейската комисия (ЕК). Самата институция ни посъветва да си потърсим правата в българските съдилища и там да докажем нашите мотиви против наредбата. До това и се стигна – обжалвахме Наредба 3, а на 2-ри юли Върховния административен съд (ВАС)  излезе с окончателно становище в наша полза. Това спечелено дело ни провокира да поискаме оставките на някои експерти в министерството, заради „водене на неадекватна с нуждите на бранша политика, създаваща противопоставяне и невъзможност за решаване на наболели въпроси в сектора“, заедно с това точно в този момент бе и ескалирало напрежението, във връзка с чумата по дребните преживни животни. Тогава всички ние отново излязохме на жълтите павета, с  няколко искания, по които ни бе отговорено по начина, по който очаквахме“, казаха от НОКА.
 
„След нашите действия сумата за обезщетените от чумата овце и кози, които не са под селекционен контрол нарасна от 140–150 лв. на 190 лв. Животните под селекционен контрол пък ще получат 325 лв., вместо първо предложените 225 лв. Обезщетението за кочове и пръчове ще бъде в двоен размер, спрямо това на овцете и козите. Помощта de minimis за всички фермери, които са засегнати от карантината, включително и тези с умъртвени животни нарастна от 32 лв. на 55 лв. Съдействахме и затова фермерите да подават заявления за обезщетенията си не в областните дирекции, а в кметствата на всяко населено място, в което има зараза. През тази година ни беше отпуснат и de minimis за овце и кози-майки под селекционен контрол, заради проблемите с реализацията на продуктите от овче и козе мляко. Всичко това постигнахме заедно като един обединен бранш и държава“, каза Караколев. 
 
Според Попова, към днешна дата, обаче е нужна спешна мобилизация на бранша.
 
„Новият програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) чука на вратата. Субсидии след 2020 г. ще продължат да се отпускат на същите нива, но единствено за по-качествена и по-добра продукция. 
 
Сами видяхте на общото събрание на НОКА на 15 декември от 250-300 души в залата, на въпрос колко от тях имат реализирани проекти, единствено 3-ма  вдигнаха ръка и то с одобрени проекти по мярка 6.1 и 6.3. Това е достатъчно показателно, че пари за инвестиции и модернизация в нашия сектор не са влезли. Показателно е и това, че вече измина един предприсъединителен програмен период, предстои да приключи втори и сме в навечерието на трети такъв. Именно тук трябва да работим всички ние, защото това е моят интерес, нашият интерес, интересът на всички овцевъди и козевъди. Много усилия трябва да се насочат за новия програмен период след 2020 г., защото парите, които са влезли и влизат в момента са сектора, са недостатъчни“, обясни животновъдът.
 

Добрият диалог между асоциацията и ресорното ведомство продължава.

 
„Надяваме се наистина да постигнем добри резултати и по отношение на новата ОСП, защото там също има проблеми. Появиха се различни предложения обвързаната подкрепа да падне от 15 на 10%, а междувременно Европа апелира за специално внимание на секторите Овцевъдство и Козевъдство, тъй като те наистина губят устой не само в България, но и в целия Съюз“, коментира Попова.
 
ОСП след 2020 се слави със своята зелена „архитектура“.
 
„Предстоящият програмен период ще е много повече насочен към зелените схеми. Това е добър мотив да развием потенциала на тези екологичнощадящи въдства, защото те поддържат биоразнообразието, не вредят на околната среда и не унищожават биосредата, в която ги отглеждаме“, добави овцевъдът.
 
Заедно с това НОКА изготви и представи своята стратегическа визия за сектор „Овцевъдство и козевъдство“ след 2020 г. 
 

За новата година овцевъдите си пожелават да е по-радостна.

 
„Надяваме се на една по-добра и по-радостна година, въпреки че нямаме индикации за такава. В момента сме в агнилна кампания, наближава и Великден, което означава, че отново ще бъдем изправени пред проблемите с чуждата вносна продукция. След Великден започва активното доене, като тук също индикациите не са добри. Трябва да работим заедно, за да видим как да се справим с всички тези трудности и бъдещи предизвикателства, защото иначе фалираме, а не искаме“, каза Янка Попова, а от своя страна Симеон Караколев добави:
 
„Пожелавам единение! Единение в секторите, единение в бранша и единение в държавата! В противен случай сме обречени на едно съществуване. На България й е нужна повече България“.