Нови 11 договора с одобрени оперативни групи за реализация на новаторски проекти на стойност 5.8 млн. лв. са сключени по подмярката за иновации – 16.1 Това са първите договори, които Министерството на земеделието сключва електронно по мерките от Програмата за развитие на селските райони. 

Четете още: Животновъди, следете сроковете за заявяване на пасища по споразумение


Проектите предвиждат сътрудничество между 70 земеделски стопани и екипи от учени и преподаватели от седем университети и научни институти. Това са Университетът по хранителни технологии – Пловдив, Тракийският университет - Стара Загора, Научният център по животновъдство и земеделие – Смолян, Институтът по земеделие -  Кюстендил, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ – София, Институтът по криобиология и хранителни технологии и Институтът по роботика към БАН.

Участие в реализацията на проектните предложения ще имат и представители на 5 юридически лица с нестопанска цел в сферата на селското стопанство, 2 преработвателни предприятия и 5 консултантски организации, уточняват от аграрното министерство. 

Одобрените проектни предложения с потенциал за иновации са за: 

  • Създаване на модел на малка семейна ферма, осигуряваща доход за хора в планински райони, който ще се реализира в Родопите;
  • Изследване на количеството парникови газове, които се отделят в животновъдните ферми при използване на различни типове фуражи с цел намаляване на вредните емисии; 
  • Създаване на мобилно приложение за популяризиране на местна животновъдна дейност и предлаганите продукти от нея в селските райони сред крайните потребители; 
  • Изпитване на нови сортове овощни култури в отговор на негативно променящите се климатични условия; 
  • Разработване на система за дистанционно наблюдение и направляване на животни при паша; 
  • Прилагане на нова технология за прецизно овощарство, свързана с точно определяне на моментите за прилагане на мерки за растителна защита като по този начин се редуцира употребата на инсектициди и фунгициди; 
  • Използване на пробиотици в овцевъдството като алтернатива на антимикробни вещества за ограничаване на кръстосаната резистентност; 
  • Разработване на имунопрофилактична програма за кози, отглеждани при различни технологии (интензивно, екстензивно); 
  • Внедряване на нова икономически, социално и екологично ефективна технология за оранжерийно зеленчукопроизводство, базирана на биологични и нехимични методи и средства за контрол на доматения миниращ молец и др.

 

С изменение в Стратегическия план 2023-2027 г. е предвидена възможност за заделяне на допълнителни средства, въз основа на които сключените договори да се изпълнят в срок до първата половина на 2026 г., както е предвидено в одобрените проектни предложения.

Предстои аграрното министерство и Държавен фонд „Земеделие“ да организират и встъпително обучение за одобрените бенефициенти, за да изпълнят успешно проектите с потенциал за иновации. 

Досега по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ са сключени 31 договора на стойност над 17 млн. лева, от тях 20 договора са от първия прием на по подмярката.

Информационната кампания ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg