Последните доклади на Дирекцията по Земеделие в Бузеу, окръг в Източна Румъния, показват, че към януари 2020 г. количеството на влагата в почвата е 7,8 л/кв. м. Това е 10 пъти по-малко от необходимо за земеделците. Липсата на валежи и голямата разлика между дневните и нощните температури доведоха до пожълтяването на пшеницата. Големи площи рапица са компрометирани, пише Bursa.ro.

Най-накрая дъжд, но отново без стопанско значение

Земеделската година 2019/2020 ще бъде толкова трудна, колкото 2018/2019. Тогава фермерите отчетоха по-ниски добиви от прогнозираните. И по това време причините бяха същите – липса на дъжди и неблагоприятни температурни разлики, което провокира неравномерно развитие на есенните култури.

Почти 100 дни без дъжд

Сушата, която започна в Румъния още от есента на 2019 г., продължава да се задълбочава. Пролетният характер на тази зима, без дъжд и сняг, увеличава водния дефицит в почвата и водния стрес, на който са подложени растенията, засети през есента.

Минаха почти 100 дни без валежи, казва Йонит Другея, агроном. По думите му, макар влагата в почвата да е осигурила поникването на културите, налице са първите признаци за безпокойство.

Наблюдаваме леко пожълтяване, което може да е резултат не само от липсата на вода, но и от температурната разлика през деня и през нощта. Имаме нощи с минус 4-5 градуса и дни с повече от 10 градуса температура на въздуха. Това е разлика от почти 15 градуса. Културите няма как да не реагират. От другата страна е липсата на валежи. Не вали от ноември. Насъбраха се почти 100 дни без дъжд. Зимата тази година е без сняг. Пшеницата е в такъв стадий на развитие, че има нужда от вода. Почвеният резерв е малък, вижда се корените на растенията и те лесно започват да изсъхват. Ако не завали отсега нататък, не ни очаква добро, казва Другея.

Дребни фермери, едри фермери

Ако големите зърнопроизводители разполагат с нови технологии, то дребните фермери са оставени на милостта на небето. Влад Нику от община Брадеану, окръг Бузау, обработва само един и половина ха пшеница. Без напояване той е обречен. Времето от година на година става още по-капризно.

Без дъжд фермерите вече изчисляват загубите

Прогнозата за времето в Румъния не дава надежда на фермерите. Старите земеделци казват, че никога не са виждали толкова сухи зими. Метеоролозите сравняват януари 2020 г. с януари 1989 г. Тогава е била една от най-сухите зими в историята на Румъния.

Земеделец съм от 11 години. Това е първата зима, в която нито е валяло дъжд, нито сняг. Това е най-трудната зима, с която се сблъсквам, откакто съм на полето. Започваме да говорим за загуби. Опитваме се да предвидим колко дълго ще продължи водния стрес. Колкото по-продължителна е липсата на дъжд, толкова повече ще са загубите при царевицата и слънчогледа. Ако не вали, няма да можем да подготвим земята и няма да сеем при оптимални условия. Няма да има и нормално опрашване. През лятото температурите са високи, казва още Йонит Другея.

Земеделските служби са оптимистични

Докато земеделските производители алармират за 10 пъти по-малко валежи, специалистите от Министерство на земеделието на окръг Бузау са оптимистични. Те отчитат задоволително съдържание на влага в горния слой на почвата, което спомага за вегетацията на растенията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бедствие на запад: Есенниците измръзнаха, пролетниците са под въпрос

На места пшеницата започна да жълтее

Поглед назад: Влагата в Североизточна България е наполовина